Євросоюз виділить Україні інвестицій на майже 2 млрд євро

Європейський Союз затвердив економічний та інвестиційний план щодо виділення Україні підтримки розміром 1,93 мільярда євро

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Євросоюз виділить Україні інвестицій на…
Фото: Рixabay

При цьому, Євросоюз для країн "Східного партнерства", куди входять Україна, Грузія, Молдова, Вірменія та Азербайджан, всього виділив, 2,3 мільярда євро.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на урядовий квартал.

Зазначається, що план ЄС для України передбачає розвиток наступних ініціатив:

  • підтримку сталої, інноваційної, зеленої та конкурентоспроможної економіки – 1,5 мільярда євро;

  • економічна трансформація у сільській місцевості – 100 мільйонів євро;

  • модернізація пунктів перетину кордону – 30 мільйонів євро;

  • цифрова трансформація – 200 мільйонів євро;

  • підвищення енергоефективності та водневої енергетики – 100 мільйонів євро.

Нагадаємо, 15 грудня в Брюсселі відбувся 6-й саміт Східного партнерства. Лідери ЄС та п’яти країн-партнерів – України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану, – підбили підсумки за попередні роки та визначили перспективи.

Президент України Володимир Зеленський також 15–16 грудня перебуває з робочим візитом у Брюсселі. У заході також беруть участь президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, лідери держав – членів Євросоюзу та країн Східного партнерства.

У межах візиту до Брюсселя Зеленський провів низку двосторонніх зустрічей з лідерами держав – членів ЄС та країн-партнерів, керівництвом Європейського Союзу та Генеральним секретарем НАТО.

Раніше члени "Асоційованого тріо" – Грузія, Молдова та Україна – виступили зі спільною заявою на полях саміту Східного партнерства. У ній сторони заявили, що працюватимуть над подальшим поглибленням інтеграції до Європейського Союзу. 

Довідка: Східне партнерство – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість східноєвропейських країн: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціативу схвалено на Празькому установчому саміті Східного партнерства 7 травня 2009 року.

Східне партнерство передбачає можливість оновлення договірно-правової бази відносин ЄС із країнами-партнерами шляхом заміни угод про партнерство та співробітництво на угоди про асоціацію, створення поглиблених та всеохопних зон вільної торгівлі, лібералізацію візового режиму між ЄС та державами-партнерами тощо.

Асоційоване тріо – тристоронній формат посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції, що був започаткований 17 травня 2021 року під час спільного візиту глав зовнішньополітичних відомств Молдови та Грузії в Україну.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme