Кулеба про оприлюднення дипломатичного листування: РФ намагається добити "нормандський формат"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував свого російського колегу Сергія Лаврова за публікацію дипломатичного листування з міністрами закордонних справ Німеччини та щодо "нормандського формату"

Редактор стрічки новин
Кулеба про оприлюднення дипломатичного л…
Фото: МЗС

На думку голови української дипломатії, своїми діями Росія намагається знищити "нормандський формат" переговорів щодо урегулювання війни на Донбасі.

Про це Кулеба сказав під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Росія своїми діями просто добиває "нормандський формат", демонструє своїми діями, що вона не зацікавлена його розвитку", – сказав міністр.

Він наголосив, що таким чином Росія "підриває залишки довіри до себе". Водночас Кулеба запевнив, що робота щодо продовження переговорів у "нормандському форматі" триватиме.

"Ми домовилися з німецьким і французьким колегами, що не подаруємо Росії "розкіш" знищити "нормандський формат" чужими руками. Ми будемо працювати над залученням Росії до переговорного процесу, до дипломатичних зусиль з урегулювання цього конфлікту", – зазначив очільник українського МЗС.  

Кулеба додав, що після такої публікації конфіденційного листування, Росії "не можуть довіряти навіть дипломати" і це додатково ускладнить роботу щодо продовження роботи у "нормандському форматі".

"Але ми будемо працювати. Тому що Україна зацікавлена у мирі, в справедливих рішеннях і в безпеці", – наголосив міністр. 

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров опублікував конфіденційне листування з колегами із Німеччини та Франції Хайко Маасом і Жан-Івом Ле Дріаном щодо "нормандського формату". У в російському МЗС аргументували свої дії тим, що оприлюднення першоджерел нібито має виключити "спотворення позиції і ролі Росії" у врегулюванні конфлікту на Донбасі і підходу до проведення "нормандської зустрічі" на рівні глав міністерств. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба неодноразово заявляв, що його російський колега Сергій Лавров продовжує уникати зустрічі в "нормандському форматі". Сам Лавров наголосив, що його країна не братиме участь у зустрічі в "нормандському" форматі, бо Україна досі нібито не виконала домовленості попереднього саміту. Кулеба ж називає такі "відмазки" Росії плювком в обличчя Німеччини та Франції. 

Відомо, що попередній саміт лідерів країн "Нормандської четвірки" відбувся ще у грудні 2019 року, в Парижі. Нову зустріч канцлерка Німеччини Ангела Меркель хотіла встигнути провести до завершення своєї каденції.

Читайте також: Віртуальна, уявна, чи капітулянтська: Яку зустріч із Путіним готує Зеленський

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme