Кулеба прокоментував угоду США і Німеччини щодо "Північного потоку-2"

Україна обговорить із США та Німеччиною, як їхня домовленість щодо "Північного потоку-2" здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи
 

Журналіст відділу новин
Кулеба прокоментував угоду США і Німеччи…
Фото: МЗС

Про це під час прес-конференції заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, інформує Depo.ua.

Коментуючи американсько-німецьку заяву, Кулеба нагадав, що Україна завжди говорила, що "Північний потік-2" для країни насамперед є питанням безпеки. А тому, за його словами, Україна хотіла б, щоб формулювання в німецько-американській заяві саме щодо безпеки були сильнішими.

"Ми на сьогодні маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи, пов'язані із запуском "Північного потоку-2". Ми розмовлятимемо з США та Німеччиною щодо цього", – сказав голова МЗС України.

Водночас Кулеба зауважив, що величезним і головним питанням є те, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання.

"Проблема пов'язана з тим, що нам досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання і свою частину, коли йдеться про енергетичну безпеку України та збереження ролі України як транзитної держави. Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі з вами розуміємо, що головним бенефіціаром тієї кризи, яку створив "Північний потік-2", є Російська Федерація. І це головна проблема, це головне питання, відповіді на яке немає на сьогодні, і над нею треба працювати", – підсумував Кулеба.

Нагадаємо, 19 липня ЗМІ повідомили, що Німеччина та США найближчим часом оголосять про угоду щодо "Північного потоку-2" – дві ключові країни євроатлантичної спільноти дійшли згоди щодо російського проекту. 

За підсумками зустрічі канцлерки Німеччини Ангели Меркель та президента США Джо Байдена сторони визнали, що по-різному оцінюють наслідки добудови російського газопроводу "Північний потік-2", однак згодні в тому, що Україна повинна залишитися транзитним шляхом для природного газу

Згодом ЗМІ повідомили, що в угоді йтиметься про захист інтересів України.

20 липня окремі члени Конгресу США виступили проти підписання угоди із Німеччиною, яка легалізує "Північний потік-2".

21 липня  США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Згідно з угодою, Німеччина зобов'язується добиватися продовження на 10 років договору між Києвом і Москвою щодо транзиту газу

Читайте також: Російська труба у спадок: Чому проблеми з "Північним потоком – 2" вирішуватиме наступний канцлер Німеччини

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme