Лазебна розповіла, як буде запроваджуватись накопичувальна пенсія в Україні

Запровадження накопичувальної пенсії в Україні відбуватиметься у три етапи

Журналіст стрічки новин
Лазебна розповіла, як буде запроваджуват…
Фото: Рixabay

Документ представила Міністр соціальної політики Марина Лазебна представила "дорожню мапу" пенсійної реформи.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Telegram-канал Мінсоцполітики.

Під час першого етапу відбудеться запровадження обов’язкових пенсійних накопичень. За словами Лазебної, цієї осені нардепи планують ухвалити в першому читанні відповідний законопроект. Наразі є два документи, кожен з яких може стати основою системи пенсійних накопичень.

"Це проект 2683-3, який доопрацьований Міністерством соціальної політики та зареєстрований народними депутатами у Верховній раді, та напрацьований на базі нього групою експертів в Офісі простих рішень та результатів проект 2683-д і відповідні податкові зміни. Цей проект ще не зареєстрований, але на базі нього теж можна рухатись далі", – розповіла міністр.

Лазебна додала, що після консультацій зі Світовим Банком Мінсоцполітики разом з Мінфіном опрацьовують такий режим внесків, який забезпечить обов’язкові платежі від роботодавців без зростання податкового навантаження та добровільні внески від людини за принципом автозапису зі стимулюючим софінансуванням від держави.

Під час другого етапу відбудеться запровадження професійних накопичувальних пенсій для працюючих у важких та шкідливих умовах. У парламенті вже зареєстрований відповідний урядовий законопроект 4408. Він стосуватиметься невеликої кількості людей, а обсяги пенсійних коштів повністю відповідають можливостям фондового ринку, який навіть в поточному стані, може задовольнити потреби в інвестуванні.

Третій етап передбачає розвиток добровільних пенсійних накопичень на базі чинного законодавства. Водночас попередні кроки вимагають зміни законодавства. В Україні працює система добровільних пенсійних накопичень, і близько 900 тисяч людей мають накопичення у 60 недержавних пенсійних фондах. За словами Лазебної, загалом люди отримали з НПФ вже більше мільярду гривень додаткових пенсій.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Сергій Марченко висловив сподівання, що пенсійна реформа в Україні розпочнеться у 2023-2024 роках

Довідка: Наприкінці квітня 2021 року Міністерство соціальної політики представило законопроект про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Він пропонує зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб.

Документ суттєво розширює охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій населення. Також він дозволяє українцям обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції.

Також законопроект пропонує визначити основним видом виплат у системі накопичень довічну виплату у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму.

У Кабміні пояснили, що запровадження накопичувальної пенсії не означає відмову від чинної солідарної системи.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система: Переваги і ризики реформи від Шмигаля

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme