Малюська закликав Раду ухвалити законопроект про олігархів до висновків "Венеційки"

Міністр юстиції Денис Малюська рекомендував Верховній Раді розглянути законопроект про олігархів у другому читанні попри його направлення до Венеціанської комісії

Журналіст стрічки новин
Малюська закликав Раду ухвалити законопр…
Фото: Міністерство юстиції України

Малюська зауважив, що законопроект треба ухвалити, щоб суспільство не сприймало це як затягування процесу.

За його словами, народ може сприйняти затягування як обман. Про це міністр заявив під час спілкування з журналістами в межах другого дня форуму YES, передає Depo.ua.

"Я думаю, що суспільство може так сприймати (як затягування, – ред.). Щоб наш народ не відчував того, що нібито його обманюють і процес затягується, я б рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект у другому читанні, попри те, що Венеціанська комісія буде його розглядати", – зазначив Малюська. 

Він додав, що після другого читання документ буде відрізнятися від того, який зараз відправили на розгляд комісії, і "Венеційка" не зможе їх врахувати.

Які саме положення зміняться – залежить від комітету, засідання якого поки ще не відбулося. 

Крім того, законопроект, який зареєстрований, не є незмінним і він набуватиме чинність шість місяців після прийняття. 

"Відповідно, у нас буде час врахувати зауваження Венеціанської комісії, якщо такі будуть. Не бачу сенсу чекати, потрібно його приймати, щоб суспільство зрозуміло, що це не затягування процесу", – наголосив очільник Мін'юсту.

Малюська також прокоментував одну з основних правок до законопроекту, який стосується зміни органу, відповідального за визначення особи олігархом. У редакції першого читання це Рада нацбезпеки і оборони. Міністр рекомендував залишити РНБО.

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Повідомлялося також, що чотири фракції Ради – "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" – звернулися до Разумкова щодо направлення законопроекту про олігархів на перевірку до "Венеційки".

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1257 поправок.

Читайте також: Купа варіантів, і всі невдалі: Як Зеленський може поховати закон про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme