На телеканалі "Рада" протестувальників у Казахстані назвали "терористами" (ВІДЕО)

В ефірі оновленого телеканалу "Рада" "експертка" Інна Силантьєва назвала протестувальників у Казахстані "добре навченими терористами"
 

Михайло Хомченко

Інна Силантьєва російською мовою заявила, що їй сподобався виступ де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка, в якому той підтримав президента Казахстану Токаєва.

Відповідний відеоуривок опублікував журналіст Андрій Дзиндзя, інформує Depo.ua.

"Він сказав, що саме такий президент – дипломатичний і розумний – він може вести діалог. Він може знайти шляхи розв'язання з бунтівниками. Але оскільки це терористи, гарно навчені люди, то довелося скористатися ОДКБ. Наразі на 92 мільйони уже збитків. І Лукашенко сказав, що "Ми, мирна країна Білорусія, ви подивіться, що відбувається у Казахстані, ми такого не допустимо". Вони також готові так само ввести свої війська", – заявила Силантьєва.

Далі коли Інна Силантьєва почала згадувати про російське вторгнення в Україну, почалися перебої в роботі мікрофону.

У коментарях під відео громадськість обурилась тому, що за кошти платників податків на державному телеканалі звучить кремлівська риторика.

Як відомо, оновлений телеканал "Рада" веде мовлення з 15 грудня. Над цим оновленням працюватиме політтехнолог Володимир Петров, який наразі є підозрюваним за чотирма статтями Кримінального кодексу України (свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, порушення недоторканності житла, порушення недоторканності приватного життя, втручання в діяльність працівника правоохоронного органу).

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ, окрім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про підтримку президенту Казахстану Токаєву і пообіцяв відправити свою армію для придушення протестів.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

Наприкінці дня влада Казахстану заявила про взяття адмінбудівель під контроль, а МВС заявило про знищення усіх, хто не складе зброю. 

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

8 січня сутички протестувальників з силовиками продовжились. Комендантську годину в Алматинській області Казахстану продовжили з 20 вечора до 7 ранку.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ініціював проведення найближчими днями саміту ОДКБ в онлайн-форматі.

Того ж дня стало відомо, що демонстрантів на центральній площі Алмати увечері 6 січня розстрілювали саме російські військові, які прибули до країни як нібито "миротворці ОДКБ".

9 січня Росія продовжила перекидати своїх військових до Казахстану. Зокрема, нову партію російських військових перекинули на аеродроми "Алмати" та "Жетиген".

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua