Назарбаєв спростував чутки про конфлікт з Токаєвим (ВІДЕО)

Колишній президент Казахстану (1991-2019) Нурсултан Назарбаєв звернувся з відеозверненням до народу країни
 

Журналіст відділу новин
Назарбаєв спростував чутки про конфлікт…
Фото: Скріншот

У звернення Нурсултан Назарбаєв спростував чутки про конфлікт серед політичних еліт країни.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на відеозапис промови Назарбаєва.

"Відповідаючи на багаточисельні звернення на мою адресу і у зв'язку з публікаціями у ЗМІ, повідомляю, що я у 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву. З того часу я є пенсіонером і зараз перебуваю на заслуженому відпочинку у столиці Казахстану і нікуди не виїздив", – повідомив Назарбаєв.

Він підтвердив, що добровільно передав владу у країні Токаєву і з того часу новий президент має всю повноту влади.

"Президент Касим-Жомарт Токаєв має всю повноту влади, він голова Ради безпеки і скоро буде обраний головою партії "Нур Отан". Тому жодного конфлікту чи протистояння серед еліти країни немає. Чутки на цю тему абсолютно безпідставні", – наголосив перший президент Казахстану.

Січневі ж події у країні Назарбаєв назвав "атакою на Казахстан" з метою "руйнування цілісності країни".

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Також від 7 січня офіційні особи та державні ЗМІ перестали називати столицю Казахстану Нур-Султаном, натомість почавши вживати слово "столиця".

16 січня у Казахстані почали повертати дорожні вказівники з назвою Астана замість назви Нур-Султан, яка була запроваджена у 2019 році на честь Назарбаєва.

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme