У Казахстані повертають дорожні вказівники з назвою Астана (ФОТО)

Схоже, у Казахстані позбавляються культу особи Нурсултана Назарбаєва
 

Журналіст відділу новин
У Казахстані повертають дорожні вказівни…
Фото: NEXTA Live

У Караганді змінили вказівник під назвою столиці: замість Нур-Султана тепер використовується колишня назва – Астана.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на фото, оприлюднене інформагентством NEXTA Live.

Як відомо, у самих казахстанських ЗМІ Астану останнім часом називають "столицею", уникаючи згадки про ім'я колишнього правителя.

NEXTA Live припускає, що незабаром назву змінять офіційно.

Астана замість Нур-Султана

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Також від 7 січня офіційні особи та державні ЗМІ перестали називати столицю Казахстану Нур-Султаном, натомість почавши вживати слово "столиця".

Довідка: Астана стала столицею Казахстану у 1997 році (до 1998 року місто мало назву Акмола). 23 березня 2019 року, після одностайного голосування в парламенті Казахстану, місто було перейменоване у Нур-Султан – на честь колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme