Не дійшли до спільного документа: Єрмак підбив підсумки переговорів "нормандських радників"

У Берліні завершилася зустріч політичних радників лідерів країн "нормандського формату", у якій взяв участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак

Редактор стрічки новин
Не дійшли до спільного документа: Єрмак…
Фото: president.gov.ua

Під час перемовин "нормандських радників", які тривали дев'ять годин, сторони погодилися щодо необхідності розблокувати і активізувати роботу Тристоронньої контактної групи, однак жодних документів за підсумками зустрічі не було підписано.

Про це сказав голова Офісу президента Андрій Єрмак, підбиваючи зустрічі політичних радників "нормандської четвірки", під час брифінгу вночі 11 лютого, передає Depo.ua.

За його словами, під час обговорення представники Франції, України, Росії та Німеччини "не дійшли до спільного документа".

Також під час перемовин, як зазначив Єрмак, були висловлені сподівання, що на наступному засіданні радників "нормандського формату" буде розблоковане питання щодо обміну полоненими, а від прогресу в "нормандському форматі" залежить процес деескалації. До того ж Україна повинна отримати певні гарантії щодо енергетичної безпеки.

"Але хотів би сказати, було б дуже добре, аби на другу зустріч в "нормандському форматі", після тривалої перерви, ми б змогли також щось узгодити. Бажання таке, але сьогодні відбулося так, як відбулося", – сказав Єрмак, анонсувавши нові зустрічі радників "нормандської четвірки".

Він розповів, що на перемовинах сторони заявили про важливість режиму припинення вогню на Донбасі.

"Всі сьогодні виразили повну прихильність, незалежно від будь-яких умов, до режиму припинення вогню. Це дуже важливо. Тільки в атмосфері виконання режиму припинення вогню є дійсно можливість продовжувати перемовини", – сказав керівник ОП.

Загалом Україна налаштована на ефективні результати перемовин у "нормандському форматі", проте 10 лютого під час зустрічі радників лідерів країн, цього не сталось.

В Офісі президента повідомили, що "під час переговорів Андрій Єрмак наголосив, що Україна послідовно виступає за політико-дипломатичне врегулювання конфлікту. Тому українська сторона й надалі вживатиме заходів задля активізації роботи всіх наявних переговорних форматів з метою просування мирного процесу. Усі сторони підтвердили свою готовність продовжувати перемовини в "нормандському форматі", а також погодилися з необхідністю розблокування роботи Тристоронньої контактної групи".

Наостанок брифінгу Єрмак заявив, що радники "нормандської четвірки" розмовляли про підготовку зустрічі лідерів цього формату, однак зараз конкретної дати наступної зустрічі ще немає.

"Всі сторони "нормандської четвірки" говорять про те, що треба підготувати і зробити можливою зустріч лідерів. Я зараз не можу сказати конкретну дату. Ми точно зустрінемося у форматі політичних радників, думаю, дуже скоро. Ми не будемо зупиняти цей процес. Ми не визначили ще де, але цей процес точно буде відбуватися. Ми точно будемо продовжувати говорити", – запевнив очільник Офісу президента.

Єрмак заявив, що Україна готова проводити очні засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі у Туреччині. Для України важливо, щоб переговори щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі були результативними.

Також Єрмак анонсував візит канцлера ФРН Олафа Шольца до України вже наступного понеділка - 14 лютого. Під час візиту передбачена зустріч німецького посадовця з українським президентом Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, у Берліні 10 лютого відбулась зустріч політичних радників лідерів країн "нормандського формату".

Попередня зустріч у "нормандському форматі" відбулася у Парижі 26 січня. Після неї Андрій Єрмак заявив про реанімацію "нормандського формату". Представник Росії Дмитро Козак назвав тодішню зустріч "непростою" і заявив, що її основною метою була "інвентаризація різних прочитань Мінських угод".

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme