Нова зустріч Байдена з Путіним поки не планується, – Держдеп США

Наразі не планується нова зустріч президента США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна 

Надія Клочко

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що проведення зустрічі двох президентів, коли відбувається ескалація поблизу кордонів України, є недоречним.

Про це він сказав під час брифінгу 21 грудня, передає Depo.ua.

"Я вважаю, що ми маємо побачити, чи, в першу чергу, є дипломатичний прогрес. Ми також хочемо побачити деескалацію з боку Росії, відведення сил від кордону з Україною, зняття напруги. За таких обставин набагато доречніше вести розмову, ніж коли відбувається ескалація", – сказав Блінкен.

Він вкотре наголосив, що Росію чекають серйозні наслідки в разі, якщо вона вирішить вдатися до нової агресії проти України. Щодо цього США працюють "у дуже тісній координації з союзниками та партнерами".

"Всупереч заявам міністра оборони Росії, Росія і підконтрольні їй сили відповідають за ескалацію напруженості, а не Україна чи Сполучені Штати", – заявив голова Держдепартаменту

Блінкен додав, що президент Байден дав Росії зрозуміти, що є "значно кращий шлях" – дипломатія. За словами держсекретаря, США й Росія готові до діалогу через різні канали, і на початку нового року можна буде побачити, чи зможуть сторони "дипломатичним шляхом усунути розбіжності".

"У всьому цьому ми перебуваємо в абсолютній солідарності, координації, консультаціях із союзниками і партнерами. Ми нічого не робимо щодо них без них. Все це робиться разом. І ми побачимо, в якому напрямку піде президент Путін", – наголосив держсекретар США.

З часу президентства Джо Байдена він мав дві зустрічі з Володимиром Путіним – особисту в Женеві влітку і через відеозв’язок нещодавно.

Нагадаємо, раніше помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід повідомила, що Сполучені Штати і Росія можуть у січні провести двосторонні переговори для обговорення пропозицій Москви щодо безпеки.

21 грудня президент Росії Володимир Путін заявив, що сподівається на конструктивні переговори з Вашингтоном і Брюсселем щодо порушених Кремлем питань безпеки, які, серед іншого, містять застереження Москви щодо членства України в НАТО.

15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Читайте також: Підготовка до ізоляції: Як НАТО поведеться з ультиматумом Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua