ПАРЄ закликала Росію забрати війська від українських кордонів

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала російську владу якомога швидше відвести свої війська від українських кордонів та зупинити ескалацію військової напруги
 

Журналіст відділу новин
ПАРЄ закликала Росію забрати війська від…
Фото: Parliamentary Assembly of the Council of Europe / Facebook

Заклику відвести російські війська від українського кордону не було в проекті рішення, але внесли у ході дебатів за ініціативи Литви.

Про це йдеться у резолюції про ратифікацію повноважень російської делегації, інформує Depo.ua.

"Асамблея висловлює глибоку стурбованість ескалацією напруженості, яка загрожує безпеці в Європі, і нарощуванням Росією військової присутності уздовж кордону з Україною... Асамблея закликає російську владу якомога швидше відвести свої війська з українських кордонів та зупинити ескалацію військової напруги", – йдеться в документі.

Цікаво, що у проекті документу пункту із закликом про відведення військ від кордонів України не було. Його було внесено у ході дебатів за ініціативи члена постійної делегації Литви у ПАРЄ Емануеліса Зінгеріса.

"Дуже серйозне питання – вивід російських військ з окупованих територій. У Статуті нашої організації вказується, що мир це – головна задача Європи, головна тема Ради Європи. Пам'ятаючи про наші обов'язки відповідно Статуту Ради Європи, прошу підтримати цю поправку та закликати Росію відвести війська не лише від кордонів України, але вивести війська з окупованих територій", – пояснив Зінгеріс необхідність цієї поправки.

Литовський парламентар також виступав проти ратифікації повноважень російської делегації в ПАРЄ та наголосив на невиконанні попередніх резолюцій, зокрема тих, що стосували деокупації територій.

Нагадаємо, 26 січня у Страсбурзі ПАРЄ ратифікувала повноваження російської делегації попри оскарження України та ряду інших країн. У ході обговорення поправок до резолюції майже всі поправки, внесені українською делегацією, були відхилені.

Довідка: Росія стягнула до українських кордонів понад 100 тисяч військових і продовжує це робити й надалі.

8 січня державний секретар США Ентоні Блінкен одразу після закритого засідання країн-учасниць НАТО відкрито звинуватив Росію в ескалації напруги уздовж українського кордону і цілеспрямованому пошуку причин для нападу. Він порівняв Росію з лисицею, яка збирається напасти на курник, виправдовуючи це тим, що кури загрожують її безпеці.

10 січня заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков заявив, що не можна недооцінювати ризики воєнної конфронтації у Європі.

17 січня Білорусь і Росія оголосили, що в лютому проведуть термінову перевірку армії так званої Союзної держави.

25 січня Росія почала перевірку боєготовності військ поблизу кордону з Україною. У раптовій перевірці військ задіяно понад 6 тисяч військовослужбовців Збройних сил РФ і понад 60 одиниць авіаційної техніки. Вони тренуються наносити ракетні удари.

Читайте також: Територіальна оборона в Україні: Куди йти і що робити тим, хто хоче приєднатися

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme