Порівняла з отруєнням Ющенка та смертю Чорновола: Як Мендель прокоментувала замах на Шефіра (ВІДЕО)

Колишня речниця Володимира Зеленського Юлія Мендель прокоментувала обстріл машини першого помічника президента Сергія Шефіра

Журналіст відділу новин
Порівняла з отруєнням Ющенка та смертю Ч…
Фото: Facebook Ірини Венедіктової

За її словами, замах на Шефіра – подія безпрецедентна.

Про це Мендель заявила в ефірі "Україна 24", передає Depo.ua.

Вона пригадала, що востаннє "замах на високу політичну особу в Україні був у квітні 2014 року, тобто сім років тому, на мера Харкова Геннадія Кернеса".

Крім того, Мендель нагадала про гучні вбивства 90-х років, які стали "невіддільною частиною пострадянської політики".

"Народний депутат Євген Щербань застрелений з сім'єю в аеропорту Донецька в листопаді 1996 року. Вадим Гетьман застрелений у ліфті власного будинку у квітні 1998 – на той момент вже п'ять років як колишній глава Національного банку. Більшість резонансних вбивств і замахів на українських політиків сталися ще в 90-х і часто були амбівалентними. Політичні мотиви тісно переплетені з діловими зобов'язаннями та комерційними інтересами", – зауважила вона.

В історії із замахом на Шефіра Мендель також бачить "чітку політичну складову", оскільки він – одна з ключових фігур чинної влади.

"Він безпосередньо радить президенту ухвалення рішень у таких важливих сферах, як енергетика, правоохоронна система і відносини з великим бізнесом. Замах на фігуру такого рівня можна порівняти з отруєнням тоді лідера опозиції та кандидата в президенти Віктора Ющенка. Або, можливо, якщо це дійсно було вбивство, – з підозрілою смертю в аварії народного депутата України В'ячеслава Чорновола. Вперше за довгі роки в країні стався політичний замах такого високого рівня", – наголосила вона.

На думку Мендель, за замахом не Шефіра стоять саме політичні інтереси.

Вона зазначила, що Зеленського можна любити або не любити, з його рішеннями можна погоджуватися або протистояти.

"Але напад на першого помічника президента – це загроза державі", – додала Мендель.

Крім того, за її словами, розслідувати такі історії складно, а знайти відповіді – небезпечно

"Поки Зеленський у США переконує інвесторів і великі компанії вкладати в Україну, гарантуючи безпеку, вдома обстрілюють машину його друга... Гучні політичні злочини часто залишаються нерозкритими. Чи зможуть правоохоронці дістатися до замовника цього разу – невідомо. Але відповіді можуть ховатися за політичною вигодою. Цікаво, що Росія цього разу мало не прожогом поспішила виправдатися – мовляв, Москва непричетна до замаху", – підсумувала Мендель.

Нагадаємо, 22 вересня вранці стало відомо, що у селі Лісники на Київщині було скоєно замах на першого помічника президента та генерального продюсера студії "Квартал 95" Сергія Шефіра. В автівку здійснили постріли автоматною чергою. 

Водій Шефіра внаслідок нападу отримав три кульові поранення в ногу. Сам же помічник Зеленського не постраждав.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова припустила, що наміри у нападників були серйозні, оскільки автоматна черга прошила автомобіль. За фактом події розпочали провадження з попередньою кваліфікацією "замах на вбивство двох і більше осіб" (ст. 115 ККУ).

Дещо згодом під час брифінгу Шефір розповів подробиці обстрілу своєї машини на Київщині. Він назвав версії щодо замаху на нього "ідіотськими" та озвучив власну.

Читайте також: "Головний по олігархах": Що відомо про першого помічника президента Шефіра, на якого скоїли замах

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme