Позиція Меркель і Саркозі шокувала: Ющенко розповів, чому Україна не отримала ПДЧ в НАТО у 2008 році

Україна не отримала ПДЧ під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році через позицію лідерів Франції та Німеччини

Редактор стрічки новин
Позиція Меркель і Саркозі шокувала: Ющен…
Фото: Facebook Віктора Ющенка

Україна могла отримати План дій щодо членства в НАТО ще в 2008 році на саміті Альянсу в Бухаресті. Та цього не сталося через позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель і тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі.

Про це розповів третій президент України Віктор Ющенко в інтерв'ю телеканалу "Україна 24", передає Depo.ua.

Ющенко зазначив, що був тоді шокований позицією Меркель і Саркозі.

"Ми зібралися – 7-8 президентів – і пішли до Меркель. Саркозі покинув залу, не захотів спілкуватися. А з Меркель відбувся дуже короткий, хвилин на 5, діалог. Вона каже: пане президенте, одна з проблем, яка нас зупиняє, це те, що на сьогодні тільки третина українців поділяють проект НАТО. Я їй кажу: коли я заступав на посаду, 14% українців поділяли інтеграцію до НАТО. Зараз 31%. Так, це третина, але мені здається, за ці два роки вдвічі більше. Це перше. А друге, коли ви приймали Іспанію. У Іспанії 17% населення поділяло входження країни до НАТО. А ми хочемо лише ПДЧ. Наша розмова на цьому закінчилася. Для мене аргументи, які Меркель висловила тоді, до сьогодні не прийняті й неприйнятні. Це слабкі аргументи, на яких не могло базуватися те рішення", – наголосив він.

Третій резидент також висловив думку, що якби Україна отримала в 2008 році ПДЧ, Росія не напала б на Грузію.

"Не було б російсько-грузинської війни. Нас відділяло тоді буквально три місяці до того… коли Путін ще керований був, коли на Путіна можна було впливати. Але це той рубікон, коли вже на паузу стали – все, можна писати, що ви програли. У мене багато розчарувань було того дня. Бо ту резолюцію, яку Альянс роздав… коли я її читав, мені здавалося, що це fata morgana якась, такого не може бути. Нащо тоді саміт скликати, якщо виноситься таке рішення?" - пригадав Ющенко.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що треба закінчити період невизначеності та почати втілювати в життя кроки для членства в НАТО. За його словами, Україна має отримати чіткий перелік реформ для вступу до НАТО. Своєю чергою спецпредставник генсека НАТО Джеймс Аппатурай заявив, що не існує переліку реформ для надання ПДЧ або членства в Альянсі. Це політичні рішення, це не суто технічні критерії. 

Як відомо, в Брюсселі 14 червня відбувся саміт НАТО. Як наголошується в заяві за підсумками саміту, НАТО підтверджує рішення, ухвалене в Бухаресті 2008 року, про те, що Україна стане членом Альянсу через план дій щодо членства (ПДЧ).

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme