Путін заявив, що поведінка Росії залежатиме від відповіді США та НАТО на "гарантії безпеки"

Президент Росії Володимир Путін назвав кроки Москви щодо "гарантій безпеки" та переклав відповідальність на США та НАТО

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Путін заявив, що поведінка Росії залежат…
Фото: Рixabay

За його словами, дії Росії щодо "гарантій безпеки" будуть залежати саме від реакції Заходу.

Про це Путін заявив під час прес-конференції, пише Depo.ua.

"Що стосується того, як Росія діятиме далі. За планом. Він буде складатися з реальної обстановки на місцях. Хто може сказати, як вона буде складатися? Поки ніхто. Це залежить не тільки від нас", – наголосив він.

Президент Росії додав, що Кремль прагне дипломатично домовитися з США та НАТО щодо всіх питань, які були висунуті у "гарантіях безпеки".

Зауважимо, напередодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що Москва підготувала свою відповідь на "гарантії безпеки" та сформулювала їх на 10 сторінках. Водночас прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив про схвалення проекту лідером РФ.

Нагадаємо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог з РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої і меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme