На Росії заявили, що Путін схвалив відповідь Москви для США та НАТО щодо "гарантій безпеки"

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив про схвалення проекту відповіді для США та НАТО щодо "гарантій безпеки"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
На Росії заявили, що Путін схвалив відпо…
Фото: Сайт президента РФ

За його словами, Путін отримав проект відповіді на "гарантії безпеки" від міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на росЗМІ.

"Президент концептуально схвалив проєкт, який був представлений Лавровим", – наголосив Пєсков.

Зазначається, що МЗС Росії продовжить працювати над остаточним текстом відповіді Москви, який потім відправлять США та НАТО. Прес-секретар хазяїна Кремля додав, що ймовірність публікації тексту відповіді буде залежати від рішення Путіна.

Зауважимо, напередодні Лавров повідомив, що Москва підготувала свою відповідь на "гарантії безпеки" та сформулювала їх на 10 сторінках.

Нагадаємо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог з РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої і меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

9 лютого Видання Politico написало, що Євросоюз у своїй відповіді Росії на вимоги "гарантій безпеки" закликав до переговорів та деескалації ситуації навколо України.

11 лютого речниця МЗС Росії Марія Захарова назвала відповідь Європейського Союзу на "гарантії безпеки" круговою порукою. За її словами, Кремль не буде приймати таку відповідь, написану главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme