Рада схвалила Держбюджет-2022: Хто як голосував

Верховна Рада схвалила проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік у другому читанні та в цілому

Журналіст відділу новин
Рада схвалила Держбюджет-2022: Хто як го…
Фото: Pixabay

Не зважаючи на те, що велика кількість парламентарів висловлювалися проти Бюджету-2022, підтримали його в цілому все ж таки 268 народних обранців.

Про це повідомляє Depo.ua.

Голосування в Раді за Бюджет-2022

Рада схвалила Держбюджет-2022 - "за" голосували 268 нардепів

Зазначимо, що жодного голосу за Бюджет-2022 не віддали нардепи від "Опозиційної платформи – За життя" та "Європейської Солідарності".

Водночас 215 "слуг народу" підтримали:

  • два нардепи від "Батьківщини";

  • 21 – від "Партії "За майбутнє";

  • один – від "Голосу";

  • 19 – від "Довіри";

  • 10 – позафракційних.

При цьому двоє "слуг" – Олександр Бакумов і Дмитро Микиша – під час голосування за держбюджет в цілому утримались. Не голосували – 12 нардепів від "СН".

Рада схвалила Держбюджет-2022: Хто як голосував

За словами урядовців, прогноз доходів держбюджету на 2022 рік був розроблений на базі основних прогнозних макропоказників економічного та соціального розвитку України, затверджених постановою Кабміну із застосуванням чинних норм Бюджетного та Податкового кодексів.

Водночас велика частина нардепів під час розгляду питання відверто заявили, що проект державного бюджету на наступний рік є неякісним і не зможе забезпечити всі потреби громадян України й подолати "епоху бідності". Дехто навіть назвав його "бюджетом катастрофи".

На думку низки опозиційних народних обранців, такий проект бюджету був розроблений не для громадян, а для влади та виконання її забаганок.

Натомість народний депутат від фракції "Слуга народу" та голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев наголосив, що проект держбюджету на наступний рік є цілком реалістичним.

"До другого читання дохідна частина бюджету істотно зросла, видаткова частина також істотно зросла. Ми мали бюджет першого читання, розрахований на базі травневого макропрогнозу. На сьогодні він змінений і, відповідно, збільшений, адже ВВП має зрости, і від цього розраховується дохідна база. Крім того, до бюджету додалися 18 млрд, закладені у законопроєкті №5600", – пояснив він.

За словами Гетманцева, всі соціальні видатки у Держбюджеті-2022 забезпечені. Це нібито стосується і субсидій.

Нардеп нагадав, що це питання постійно використовується у маніпуляціях.

"Людина отримає субсидії, якщо вона має на них право. Якщо в бюджеті не вистачає обсягу субсидій, які передбачені в кошторисі на наступний рік, ми швидко цю ситуацію виправляємо і надаємо додаткові кошти. Субсидії – у пріоритеті. Це – захищена стаття", – запевнив голова профільного комітету.

Гетманцев додав, що одним із пріоритетів бюджету на наступний рік є фінансування інфраструктурних проектів.

"Давайте завершимо критикувати владу за те, що ми вперше за 30 років почали будувати дороги. Дороги – це пріоритет. Вкладаючи у них гроші, ми вкладаємо в майбутнє нашої економіки. Якщо не буде економіки, не буде за що фінансувати медицину, пенсії, вчителів", – зазначив він.

В цілому, на його думку, Бюджет-2022 цілком відповідає економічним реаліям.

"Бюджет-2022 – абсолютно реалістичний бюджет, який виводить з тієї кризи, в якій країна була ще на початку цього року. І наступного року ми очікуємо зростання економіки й зростання надходжень", – зауважив Гетманцев.

Основні показники доопрацьованого до другого читання Бюджету-2022

1.     Доходи 1,311 млрд грн (+54,7 млрд грн у порівнянні з першим читанням, в основному за рахунок збільшення податкових надходжень).

2.     Видатки 1,521 млрд грн (збільшено до другого читання на +55,5 млрд грн).

Згідно з інформацією Гетманцева, додаткові надходження будуть спрямовані на вирішення питань, як соціального, так і економічного характеру, зокрема на:

  • збільшення видатків на національну безпеку та оборону (+3,7 млрд);

  • підвищення заробітної плати медичним працівникам (+2 млрд);

  • підтримку громадян у зв’язку із запровадженням протиепідемічних заходів (+3 млрд);

  • цифровізацію (+1,8 млрд);

  • облаштування інфраструктури державного кордону (+0,9 млрд);

  • оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізацію залізничної інфраструктури (+4,3 млрд);

  • підтримку машинобудівної галузі (+1 млрд);

  • розвиток аеропортної інфраструктури (+3,4 млрд);

  • реалізацію проектів ремонтно-реставраційних робіт пам'яток культурної спадщини (+1,7 млрд);

  • державну підтримку кінематографії (+1 млрд);

  • розвиток туристичної інфраструктури (+0,9 млрд);

  • здійснення заходів з реконструкції меліоративних систем (1 млрд);

  • фінансування програми "Питна вода України" на 2022-2026 роки" (+1 млрд).

"За результатами доопрацювання законопроекту до другого читання збільшено ресурс місцевих бюджетів на 43,1 млрд грн", – підсумував нардеп.

Основні показники доопрацьованого до другого читання Бюджету-2022

Основні показники доопрацьованого до другого читання Бюджету-2022 - частина 2

Нагадаємо, 15 вересня урядовці підтримали проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік. Презентував його в межах засідання Кабміну міністр фінансів Сергій Марченко.

Дещо згодом законопроект про державний бюджет зареєстрували у Верховній Раді.

16 вересня голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що презентований Кабінетом міністрів проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік не зможе повноцінно "працювати" без ухвалення законопроекту про підвищення податків.

19 жовтня стало відомо, що комітет Верховної Ради з питань бюджету підтримав Держбюджет-2022 з правками депутатів до першого читання.

2 листопада Верховна Рада схвалила висновки та пропозиції до проекту закону про державний бюджет України на 2022 рік як бюджетні висновки Ради. Постановою Кабінету міністрів доручили підготувати держбюджет до другого читання у двотижневий строк.

1 грудня представник уряду в парламенті Тарас Мельничук розповів, що Кабмін ухвалив Бюджет-2022 до другого читання в Раді.

2 грудня Мельничук повідомив, що комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував народним депутатам ухвалити Держбюджет-2022 у другому читанні та в цілому. Відомо, що комітет ВРУ схвалив таке рішення вночі, оскільки засідав майже до 4 години ранку.

Читайте також: Перший швидкий аналіз: Нардеп розповів про зміни в Бюджеті-2022 до другого читання

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme