Разумков наїхав на апарат і комітет Ради через "таємний" розгляд законопроекту про олігархів

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що розгляд законопроекту №5599 про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності"

Журналіст відділу новин

Йдеться про проект закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Про це Разумков заявив під час погоджувальної ради парламенту, передає Depo.ua.

"У нас була неприємна ситуація наприкінці минулого тижня. Я маю на увазі законопроект №5599. 17 вересня відбулося засідання комітету. Комітет його розглянув. Але не запросив ні авторів правок, ні надав таблиці", – уточнив він.

За словами Разумкова, це відбулося "якось під грифом великої таємності".

"Я не розумію, що відбулось. Я звертаюсь до апарату (Верховної Ради, – ред.), до керівництва апарату. Розберіться, будь ласка, як так відпрацював секретаріат. Ну і коли пан голова комітету (нардеп від "слуг" Олександр Завітневич, – ред.) буде виступати, я хотів би, щоб він також дав інформацію – як так у нас відбувається розгляд законопроектів, які дійсно мають важливі питання і для суспільства, і для Верховної Ради, і для майбутнього нашої держави", – підсумував спікер.

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Повідомлялося, що чотири фракції Ради – "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" – також звернулися до Разумкова щодо направлення законопроекту про олігархів на перевірку до "Венеційки".

Пізніше спікер підтвердив, що передав законопроект про олігархів до "Венеційки". Водночас він розповів, що народні депутати можуть ухвалити законопроект №5599 про олігархів у другому читанні не чекаючи на висновок Венеційської комісії щодо його конституційності.

За словами Разумкова, якщо той чи інший законопроект відправляють у Венеційську комісію, то у Верховної Ради немає зобов'язань чекати на її рішення до голосування за документ, оскільки це не регламентна процедура.

16 вересня у Венеційській комісії підтвердили, що отримали на розгляд законопроект Зеленського про олігархів.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

Читайте також: Купа варіантів, і всі невдалі: Як Зеленський може поховати закон про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme