Разумков розповів, коли підпише закон про олігархів

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що підпише закон про олігархів, як тільки йому надійде коректний текст закону

Журналіст стрічки новин
Разумков розповів, коли підпише закон пр…
Фото: Рixabay

Водночас очільник парламенту звинуватив нардепів у підлозі документів.

Про це він повідомив під час погоджувальної Ради, передає Depo.ua.

"Почали всі розповідати, що хтось десь шось ховає. Доповідаю вам, що ніщо не може сховатись у стінах Верховної Ради. Коли комітет направляє до Апарату Верховної Ради, розуміючи що він робить, закон, не той який голосувався в стінах Верховної Ради, це вже підлог", – наголосив Разумков.

Спікер також розкритикував процедуру розгляду законопроекту у парламенті, а саму підготовку до його розгляду назвав непрофесійною.

"Те що вам шось не подобається або ви наробили помилок під час непрофесійної підготовки до розгляду закону і пішли за незрозумілою процедурою в залі Верховної Ради – це проблеми комітету. Комітет не Рада. Рішення ухвалює український парламент. І за те, за що голосує український парламент, я як спікер повинен підписати. Це рішення Конституційного Суду, можете підняти і подивитись. Підписується виключно те, що проголосовано в залі", – обурився політик.

За словами Разумкова до комітету була надіслана довідка з зауваженнями стосовно законопроекту про олігархів.

"Ті правки, які ставились на голосування, ті які ставились на відхилення, або в редакції, яка залишилась в комітеті. Їх повинно бути три. Коли ви в п'ятницю (1 жовтня, – ред.) розповідаєте, що шось лежить в Апараті Верховної Ради, підійміть свій комітет, в якому в четвер була направлена відповідна довідка, де були зауваження профільних управлінь Верховної Ради України", – пояснив він.

Очільник парламенту заявив, що у питанні ухвалення законопроекту практикується "однобока правда".

"Тут всі розповідають як вони дуже хочуть, щоб цей закон був швидше підписаний. А що ж ні одна фракція не подала пропозицію про розгляд постанов про скасування рішення Верховної Ради? Жодна, в тому числі і фракція  монобільшості. В тих пропозиціях, які від вас надійшли. Або ми не поспішаємо щодо цього закону? Давайте казати правду, а то вона в нас якась однобока", – підсумував спікер.

Нагадаємо, дещо раніше в ОП заявили, що президент Володимир Зеленський ще не визначився із законом про олігархів через правову колізію. Рішення про підписання закону Зеленський ухвалить в залежності від того, яку саме редакцію документа підпише голова Верховної Ради.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

16 вересня у Венеційській комісії підтвердили, що отримали на розгляд законопроект Зеленського про олігархів. "Венеційка" планує ухвалити рішення щодо українського законопроекту №5599 на своєму 129-му пленарному засіданні 15-16 грудня 2021 року.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому.

Закон підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

24 вересня стало відомо, що народним депутатам доведеться ще раз проголосувати за закон про деолігархізацію, адже під час розгляду законопроекту у другому читанні було враховано одразу три поправки, які суперечать одна одній. 

Читайте також: Закон про олігархів: З кого почнуть – із Порошенка чи з Коломойского

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme