Разумков заявив, що закон про олігархів можуть заблокувати у Конституційному Суді

Процес деолігархізації може бути заблокований у Конституційному Суді 

Редактор стрічки новин
Разумков заявив, що закон про олігархів…
Фото: Facebook Дмитра Разумкова

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков переконаний, що процедура, за якою ухвалювали закон про олігархів, дає можливість опозиції заблокувати процес деолігархізації через Конституційний Суд.

Таку думку він висловив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна", передає Depo.ua.

"Автори поправок, які не були підтримані, мали можливість виступити. Це конституційна можливість. І те, що було зроблено, дає сьогодні можливість опозиції звертатися до Конституційного Суду для того, щоб знову заблокувати цей процес. Мені здається, що це було зроблено навмисно вчора для того, щоб створити умови для подальшого блокування процесу деолігархізації. Навіщо – це інше питання", – заявив спікер.

Він нагадав, що зазначений закон містить колізію поправок. Голова парламенту також наголосив, що у регламенті не передбачена така процедура, за якою розглядали закон про олігархів.

"Дійсно, це колізія, але рішення Верховною Радою ухвалено. Якщо ми говоримо про те, що вчора відбувалося в Раді, це окрема дискусія, тому що така процедура, так звана процедура, застосовувалася вперше в стінах Верховної Ради України. Я не можу її назвати нормальним підходом до роботи Верховної Ради. Це не скорочена процедура, такої процедури немає. Це не 119-та стаття (Регламенту ВР, – ред.), це комбінація двох статей – 119-ї та 45-ї. У 45-й – частини її суперечать одна одній. І це була вільна діяльність колег, які запустили цей процес", – зазначив Разумков.

Голова ВР зауважив, що якби був присутній на засіданні, то підтримав би закон, оскільки була врахована його поправка, яка передає повноваження визначати особу олігархом до НАЗК.

"Коли ми йшли на вибори до людей ще у 2018 році, потім у 2019 році, ми обіцяли одне: коли ми потрапимо до стін Верховної Ради, ми будемо приймати закони без порушення закону. Ми вимагаємо це від людей, і в першу чергу ми повинні демонструвати таку позицію самі. Подобається нам, не подобається, тоді треба змінювати закони, але правила повинні бути для всіх", – наголосив Разумков.

Водночас перший віце-спікер ВРУ Руслан Стефанчук, який головував у парламенті під час голосування за закон про олігархів, заявив, що у законі про олігархів немає правок, які б суперечили одна одній.

"І я б почав з того, що будь-яка річ, яка існує в державі, будь-яка організація, яка існує в державі, в першу чергу, мені здається, що має визначатися однією річчю - наскільки вона ефективна для суспільства. А вже якщо люди не хочуть говорити про ефективність тієї чи іншої речі, я думаю, що вони знаходять будь-які механізми затягування, процедури, джеми, використовуючи те чи інше крутійство для того, щоб не досягти тієї мети, які досягаються на той чи інший інститут", - зазначив Стефанчук.

Він також прокоментував рішення голосувати постатейно. Це зумовлено тим, аби не затягувати з прийняттям цього закону надто довго, адже часто трапляються випадки, коли реформаторські  документи можуть завалювати поправочним спамом.

"Чому вирішили, що була врахована та чи інша правка, про яку ми говорили, я сказати не можу, тому ми обов'язково дочекаємося рішення, яке буде зроблено і завершено Апаратом Верховної Ради, і мені здається, що якщо там дійсно вкрадеться така помилка, для цього є абсолютно нормальні варіанти вирішення. Перша: за ініціативою Голови Верховної Ради України усунути ці помилки. Якщо Голова ВР не хоче – у нас є шість місяців для того, щоб ми могли внести будь-які зміни і доповнення до цього закону, оскільки він набуває чинності через шість місяців", – сказав віце-спікер.

23 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). 

Закон підтримали 279 депутатів – це фракція "Слуга народу"(229 голосів), група "Довіра"(15) і "За Майбутнє"(18) та фракція "Голос"(11). У "Голосі" закон підтримала група, яка протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Желєзняку.

Закон зазнав критики з боку опозиція, а також голови парламенту Дмитра Разумкова. Спікер спрямував законопроект після першого читання до Венеціанської комісії на експертизу. І залежно від висновків експертів Ради Європи, закон можуть переглянути. Висновок Венеціанської комісії має надійти у грудні.

24 вересня стало відомо, що у Верховній Раді буде ще одне голосування щодо закону про олігархів №5599. Це необхідно, щоб усунути юридичну колізію, яка виникла через наявність у законі помилок.

Нагадаємо, найближчим часом народним депутатам доведеться переголосувати закон про деолігархізацію, який ухвалювали з поспіхом і проґавили багато юридичних помилок. Парламентарі забули зачитати низку правок, а деякі просто переплутали номерами. 

Однак згодом народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що помилок у "законі про олігархів" немає, і його відправлять на підпис президента без додаткового голосування. 

Читайте також: НАЗК як в Разумкова чи РНБО як в Зеленського: Що тепер буде з законом про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme