Росія, фальсифікація та підкупи: У КВУ назвали ризики електронного голосування

У Комітеті виборців України назвали основні ризики запровадження електронного голосування на виборах

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Росія, фальсифікація та підкупи: У КВУ н…
Фото: Рixabay

За словами голови КВУ Олексія Кошеля, йдеться про втручання з боку Росії, фальсифікацію під час опрацювання результатів електронного голосування та підкупи виборців.

Про це Кошель заявив під час брифінгу, пише Depo.ua.

Зокрема, голова КВУ нагадав про ситуацію 14 січня, коли російські хакери зламали понад 70 державних онлайн ресурсів. Водночас він наголосив, що українські виборці не довіряють результатам голосувань.

"Великий відсоток українських виборців буде вважати, що вибори були сфальсифіковані, тому що довести чесність і прозорість голосування в мережі Інтернет неможливо", – зауважив він.

Кошель зазначив, що якщо буде запроваджено електронне голосування, то ефективність механізму купівлі голосів зросте до 90-100%, бо будуть діяти пункти по купівлі голосів, які неможливо буде перевірити, і виборець під наглядом "контролера" може робити своє волевиявлення.

"Тому реально за кілька десятків мільйонів доларів купити третину українського парламенту. І ми можемо прогнозувати, що в разі запровадження електронного голосування механізми підкупу можуть бути значно масштабніші і значно ефективніші, ніж зараз", – уточнив він.

Загалом у КВУ вважають, що електронне голосування на виборах в Україні запроваджувати передчасно.

Зауважимо, раніше стало відомо, що понад 65% українців не схвалюють ідею про онлайн-вибори. Про позитивне ставлення заявили 29% опитаних.

Нагадаємо, під час прес-марафону минулого тижня президент Володимир Зеленський повідомив, що питання цифрових виборів в Україні пропрацьовують з Apple і Microsoft. Голова держави зауважив, що в разі проведення виборів у онлайні традиційний похід на дільницю ніхто не буде скасовувати.

Також раніше у Міністерстві цифрової трансформації заявили про технічну готовність до впровадження онлайн-голосування в Україні. У відомстві наголосили, що проведення таких виборів тепер залежить від Центрвиборчкому й парламенту, який повинен буде створити відповідну нормативну базу.

Дещо раніше міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що в Україні можна буде проводити електронні вибори після того, як 100% державних послуг будуть доступні онлайн через додаток "Дія". Він заявив, що уряд не ставив перед собою мету зробити електронне голосування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme