Російська агресія може прискорити членство України в НАТО, – Литва

У Литві поділились, що може прискорити вступ в України в НАТО

Журналіст стрічки новин
Російська агресія може прискорити членст…
Фото: Рixabay

Зокрема, там вважають, що російська агресія може цьому сприяти.

Про це заявив спікер Сейму Литви Вікторії Чмілітє-Нільсен в інтерв'ю ТСН, передає Depo.ua.

Вона наголосила, що ніхто не може скасувати суверенне право України вільно обирати альянси, оборонний союз, частиною якого вона хотіла б бути, включно й НАТО. За словами речниці, обіцянка Альянсу 2008 року Україні залишається чинною.

"Членство в НАТО, звісно, залежить від багатьох обставин. Але я також не можу виключити, що шлях, який обрала Російська Федерація, її агресивні кроки в середньостроковій перспективі можуть мати зворотний бажанням Російської Федерації ефект, що це прискорить процес членства України або інших країн, як у випадку Швеції та Фінляндії", – зауважила Чмілітє-Нільсен.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що вступ України до НАТО створить загрозу для безпеки Москви.

Як відомо, у грудні минулого року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme