"Розпочато кримінальне провадження": Монастирський прокоментував мітинг "Нацкорпусу" і реакцію правоохоронців

Очільник Міністерства внутрішніх справ (МВС) України Денис Монастирський відреагував на ситуацію, яка склалася під час акції протесту представників партії "Національний корпус" та "азовського руху" в Києві

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
"Розпочато кримінальне провадження": Мон…
Фото: Прес-служба НПУ

Конституція гарантує право громадян на мирний протест.

Про це Монастирський написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

Він наголосив, що поліція та Національна гвардія сьогодні зробили все можливе для того, щоб громадяни могли реалізувати своє конституційне право, передбачене 39 статтею Основного закону.

За словами міністра, для забезпечення безпеки як мітингувальників, так і правоохоронців, було ухвалене рішення проводити поверхневу перевірку на предмет відсутності небезпечних для життя та здоров’я предметів – зброї, вибухових пристроїв, легкозаймистих речовин тощо.

"Однак мітингарі відмовилися проходити таку перевірку, і замість того, щоб виконати законні вимоги поліції, почали проривати кордони правоохоронців, в результаті чого вісім правоохоронців отримали травми та опіки", – наголосив урядовець.

Монастирський зазначив, що кожен, хто пройшов би поверхневу перевірку, був би допущений до площі перед Офісом президента.

"Про це завчасно були попереджені мітингувальники", – додав він.

Згідно з інформацією міністра внутрішніх справ, за фактом нанесення тілесних ушкодженнь співробітникам поліції було розпочато кримінальне провадження.

"Винні особи будуть притягнені до відповідальності, встановленої законом", – зауважив Монастирський.

Він уточнив, що кожен громадянин може реалізувати своє конституційне право на участь у мирних та безпечних мітингах, але без бійок та кровопролиття.

Водночас будь-які насильницькі дії, як щодо інших участників мирного зібрання, так і щодо правоохоронців, не залишаться безкарними.

"Щиро дякую співробітникам Національної поліції, військовослужбовцям Національної гвардії, рятувальникам та медикам за вашу роботу з організації безпеки під час проведення сьогоднішніх масових заходів. Ви всі – молодці!" – підсумував Монастирський.

"Розпочато кримінальне провадження": Монастирський прокоментував мітинг "Нацкорпусу" і реакцію правоохоронців

Нагадаємо, 10 серпня "Нацкорпус" анонсував акцію протесту під ОП через арешт своїх представників.

У суботу, 14 серпня, близько 13-ї години представники "Національного корпусу" почали збиратися на Майдані Незалежності в Києві, щоб згодом піти мітингувати під Офіс президента, який вже посилено охороняла поліція. В акції "Зупинимо капітуляцію!" взяли участь ветерани, громадські діячі, волонтери та інші небайдужі до долі власної країни громадяни.

Згодом учасники акції спробували прорватися через кордон поліції, через що правоохоронці вимушені були застосувати сльозогінний газ.

Згідно з інформацією правоохоронців, внаслідок сутичок постраждали щонайменше сім поліцейських та один військовослужбовець Національної гвардії. Також серед постраждалих – кілька громадян. 

Читайте також: Скандальний мітинг "Нацкорпусу" у столиці завершився: Як це було (ФОТО, ВІДЕО)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme