У "Білоруському домі в Україні" заявили, що СБУ затримала п'ятьох їхніх активістів

Затримана волонтерка допомагає білорусам, які були змушені емігрувати через репресії

Редактор стрічки новин
У "Білоруському домі в Україні" заявили,…
Фото: Білоруський дім в Україні/Telegram

"Білоруський дім в Україні" заявляє про затирання волонтерки Олени Жаркевич співробітниками СБУ.

Про це йдеться у повідомленні у Telegram-каналі організації, передає Depo.ua.

"Сьогодні вранці прийшла новина про те, що волонтер Олена Жаркевич, яка займалася допомогою вимушеним релокантам з Білорусі, затримана Службою Безпеки України", – повідомили у "Білоруському домі".

Зазначається, що волонтерка уже встигла допомогти сотням білорусів, які опинилися в Україні без даху над головою, а іноді й без документів.

"Вчора вона допомагала з легалізацією нашого новоприбулого співвітчизника, колишнього силовика. Він один з тих, що першими відмовилися бити протестувальників і звільнилися після серпневих подій. Після звільнення він встиг 3 рази отримати "добу" і потрапити на кримінальний термін", – йдеться у повідомленні.

Олена Жаркевич - затримання волонтерки із Білорусі

"Білоруський дім в Україні" повідомив, що в СБУ "на бесіді" перебувають 4 особи. Однак уже згодом стало відомо, що затриманих п'ятеро. 

"Затриманих п'ятеро. Ще одну дівчину доставили з іншого місця проживання в Києві. Проводяться "бесіди". Надається класичний вибір "співпраця або депортація". Дані всіх п'ятьох встановлені. Частина правозахисного поля білорусів вважає, що треба почекати і не поширювати інформацію", – йдеться у повідомленні. 

Також зазначається, що один із затриманих – Віталій Таргонський.

"Його також вербують і загрожують висилкою, зі слів близьких. Віталій перебував деякий час у Польщі і вирішив повернутися до Києва. За міжнародними нормами, вислати його можуть тільки в Польщу. Також надходить інформація від близьких про те, що стеження за затриманими велася давно, і все схоже на сплановану операцію, а не випадкову профілактичну бесіду", – розповіли у "Білоруському домі". 

Затримані білоруси - допис Білоруського дому в Україні

Нагадаємо, 3 серпня знайшли мертвим у лісосмузі у Святошинському районі Києва керівника "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова. Тіло висіло у зашморгу і все виглядало так, ніби чоловік наклав на себе руки. При цьому у Шишова був зламаний ніс.

Водночас представники білоруської опозиції вважають, що главу "Білоруського дому" Віталія Шишова вбили, щоб залякати опонентів де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка. 

Читайте також: Вбивство Шишова: Чи пошкодує Лукашенко, що зв'язався з СБУ

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme