UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Щоб зупинити Росію, потрібно повернутися до ідеї миротворців ООН на Донбасі, – Порошенко

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко наголошує на необхідності повернення до ідеї миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі

Журналіст стрічки новин
Щоб зупинити Росію, потрібно повернутися…
Фото: Прес-центр "ЄС"

За його словами, ця ідея свого часу була зафіксована в коаліційній угоді німецького уряду. Зараз це вкрай необхідно, адже через дії Росії жодна країна Європи не може почуватися безпечно.

"Потрібно розуміти, що після 2014 року ми не маємо втрачати ані години. Російські війська можуть бути однаково ефективними проти регіонів Польщі, Литви, Латвії, Фінляндії, Норвегії, навіть Боснії та Герцеговини – всюди. Тому що зараз ніхто не може відчувати себе у безпеці. І в цьому полягає різниця з 2014 роком", – сказав він в інтерв'ю для німецьких ЗМІ з RTL Media Group, пише Depo.ua із посиланням на прес-службу "ЄС".

П'ятий президент України наголосив, що агресія Росії стосується зараз кожного. На його думку, у будь-якому випадку зараз Європа, весь європейський континент розуміє – "так, це і моя проблема". Порошенко наполягає на більш активних діях з приводу розв'язання ситуації.

"Нам потрібна міжнародна конференція. Нам потрібні кращі інструменти для цих перемовин. Коли я був президентом, ми скликали Раду Безпеки ООН щокварталу. В цій ситуації ми маємо демонструвати, що світ залучає всі інструменти для утримання ситуації стабільною. Особа, яка має відповідати – Путін. Тільки одна країна є агресором", – наголосив Порошенко.

Також він зауважив, що потрібно використовувати ефективні інструменти "нормандського формату".

"Якщо ми хочемо миру, то це значить, що на окупованих територіях мають бути миротворці,  "блакитні шоломи" миротворчої місії ООН під мандатом Радбезу. Хочу нагадати, що у попередній коаліційній угоді німецького уряду після виборів до Бундестагу у 2016 році миротворча місія ООН під мандатом Радбезу була центральним пунктом. Пригадую, пан Шольц доклав зусиль, щоб це було топ-пріоритетом", – нагадав п’ятий президент.

Порошенко резюмував, що не тільки українці переможуть, але й німці, всі європейці покращать глобальну безпеку, а "Німеччина продемонструє знову свою провідну роль лідера Європейського Союзу".

Як відомо, Берлін відмовляється надавати Україні зброю і робить ставку на дипломатію і перемовини. Чергове опитування свідчить про те, що більшість жителів Німеччини підтримують стриманість уряду у конфлікті довкола України – 71% не вважають правильним кроком можливі поставки озброєнь Києву. Лише 20% згодні з можливістю постачання.

Також ФРН блокує експорт естонського озброєння в Україну. Йдеться про гаубиці Д-30 німецького походження. На думку німецьких урядовців, надання зброї Україні "може лише посилити напруження та зробити переговори з Москвою ще важчими, ніж вони вже є нині".

Нагадаємо, Німеччина замість надання озброєння виділила Україні 5,3 мільйона євро на розгортання мобільного польового шпиталю. Такий крок розкритикував посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Крім того, в Німеччині заявили про передачу Україні п'яти тисяч військових шоломів, які вже були у використанні. Це викликало обурення серед українських громадян. 

Нещодавно міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не отримала жодного письмового підтвердження заяви з боку Німеччини про надання Україні 5000 касок для військових.

Читайте також: Зброя з Німеччини: Чому Берлін блокує постачання Києву гвинтівок і кораблів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme