Ситуація в Казахстані: В мережі показали відео зачистки силовиками центральної площі Алмати

Влада Казахстану заявляє, що в Алмати триває антитерористична операція
 

Редактор стрічки новин
Ситуація в Казахстані: В мережі показали…
Скріншот

У центрі Алмати, найбільшого міста Казахстану, охопленого протестами, чутно стрілянину.

У поліції Казахстану заявили, що їхню будівлю в Алмати намагалися вночі штурмувати, але атаку відбили, "ліквідувавши десятки нападників", передає Depo.ua

Представник департаменту поліції міста Салтанат Азірбек заявив, що Антитерористична операція відбувається в ці хвилини в одному з районів Алмати, де знаходяться адміністративні будівлі. Станом на сьогоднішній ранок на центральній площі Алмати залишалося декілька сотень протестувальників.

Також у мережі поширюють відео як війська стягуються до центру Алмати та прицільної стрілянини спецназу на центральній площі міста. Водночас з'явилася інформація, що сьогодні вранці військові пішли з площі. 

Сьогодні вранці алматинці отримали смс-повідомлення про проведення в місті антитерористичної операції. Їх закликають залишатися у безпечному місці.

У Міністерстві освіти Казахстану повідомили, що зимові канікули школярів продовжили до 17 січня, а канікули студентів коледжів та вузів продовжено до 24 січня. Вчителі шкіл працюють у дистанційному чи традиційному форматі залежно від ситуації у населеному пункті. Дитячі садки працюватимуть залежно від ситуації у конкретному населеному пункті. На сьогодні більшість дошкільних закладів приймає дітей.

ЗМІ повідомляють, що усі фінансові організації Казахстану тимчасово зупинили роботу. Сьогодні не працюватимуть банки другого рівня, обмінники, брокери, мікрофінансові організації, Казахстанська фондова біржа KASE та інші. У Нацбанку  наголосили, що "враховували проведення контртерористичної операції в Алмати та тимчасові проблеми з інтернетом".

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну.

Читайте також: "Особисте НАТО Путіна": Як допоможе казахському лідеру ОДКБ

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme