США можуть розмістити до п'яти тисяч військових у Східній Європі та Балтії, – ЗМІ

У США розглядають можливість розміщення додаткового військового контингенту у Східній Європі 

Редактор стрічки новин
США можуть розмістити до п'яти тисяч вій…
Фото: U.S. Army/Facebook

Президент США Джо Байден на тлі загрози вторгнення Росії в Україну розглядає можливість розміщення декількох тисяч американських військовослужбовців, а також військових кораблів і літаків у країнах Східної Європи.

Про це йдеться в публікації The New York Times, передає Depo.ua.

Видання зазначає, що на зустрічі в суботу, 22 січня, у президентській резиденції "Кемп-Девід" високопосадовці Пентагону представили Байдену кілька варіантів розміщення американських військових ближче до кордону РФ. Ідеться про контингент чисельністю від 1000 до 5000 осіб у країнах Східної Європи з можливістю його збільшення в десять разів, якщо ситуація погіршиться.

За інформацією видання, рішення з цього приводу Байден може ухвалити вже цього тижня.

Водночас, як зазначається, жоден з варіантів не передбачає розміщення американських військ в Україні.

Офіційні особи не деталізували, як відбуватиметься розгортання сил, але, за прогнозами експертів, очевидно, ідеться про посилення ППО, інженерних військ, сил матеріально-технічного забезпечення й артилерії. Крім того, Байден може схвалити відправлення в регіон додаткових літаків.

Видання наголошує, що розгортання військ в Естонії, Латвії та Литві є саме тим сценарієм, якого президент РФ Путін хотів би уникнути.

Як відомо, на сьогодні в Польщі розміщено близько 4 тис. американських військовослужбовців та 1 тис. військових інших країн НАТО. Ще близько 4 тис. військовослужбовців НАТО перебувають у країнах Балтії.

З кінця грудня над Україною регулярно здійснюють польоти американські літаки радіоелектронного прослуховування RC-135 Rivet Joint. Вони дають змогу розвідці США відстежувати переговори російських військових. ВПС також використовують літаки наземного спостереження E-8 JSTARS для відстеження пересувань військ Росії.

Окрім того, вказує видання, на Яворівському полігоні у Львівській області перебувають близько 150 американських військових радників та інструкторів. В Україні також працюють військові радники з десятка країн-союзників, зокрема Великої Британії, Канади, Литви й Польщі.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що Британія не виключає можливості посилення свого військового контингенту у країнах Східної Європи сотнями військовослужбовців. Також члени НАТО провели переговори на високому рівні щодо того, чи слід посилити свою присутність в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Також нагадаємо, що раніше США надали Латвії, Литві та Естонії дозвіл на відправлення зброї до України на тлі російської агресії. Естонія передасть Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, Латвія та Литва – зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme