Стефанчук пояснив, як працюватиме онлайн-голосування у Верховній Раді

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів, як працюватиме онлайн-голосування у разі його запровадження
 

Журналіст відділу новин
Стефанчук пояснив, як працюватиме онлайн…
Фото: Скріншот

Так зване гібридне голосування передбачає участь лише народних депутатів з дійсним ПЛР-тестом на COVID-19.

Про це Стефанчук розповів під час спілкування з журналістами в кулуарах Верховної Ради, інформує Depo.ua.

За його словами, треба знайти механізм, який дасть можливість не зважати на коронавірусну хворобу і забезпечити регулювання парламенту.

"Остання пропозиція, яка була напрацьована робочою групою, це так зване гібридне голосування – коли народні депутати голосують в залі, а онлайн долучаються лише депутати, які мають чіткий і зрозумілий тест ПЛР, що підтверджує наявність у них хвороби. Під час голосування в сесійній залі вони голосують шляхом підняття відповідної карточки зеленого, червоного чи жовтого кольору. Після цього загальний результат голосування сумується", – пояснив Стефанчук.

Він наголосив, що право голосувати онлайн мають лише ті депутати, які хворіють на COVID-19. Всі інші, які пропускають засідання Верховної Ради через причини, не пов'язані з коронавірусом, голосувати в режимі онлайн не можуть.

"Якщо ніхто з народних депутатів не буде проти, то такий механізм може запрацювати вже найближчим часом. Треба буде лише поставити два додаткових монітори і програмне забезпечення", – повідомив Стефанчук.

Водночас спікер зауважив, що цю процедуру не можна запроваджувати просто так. Для її підтвердження автори ідеї ввели запобіжник: треба набрати 150 народних депутатів в залі, які погодяться перейти до цієї гібридної процедури.

Нагадаємо, 19 грудня 2021 року спікер Руслан Стефанчук анонсував законопроект, що дозволить депутатам голосувати дистанційно.

9 лютого 2022 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко заявив, що механізм дистанційного голосування потрібен на випадок надзвичайних дій. Водночас він відзначив, що головні перепони на шляху ухвалення цього законопроекту лежать у політичній площині, оскільки низка політичних сил виступить проти такого рішення.

13 лютого 2022 року стало відомо, що керівництво парламентської фракції партії "Слуга народу" працює над тим, аби зібрати на засідання Верховної Ради 15 лютого максимальну кількість нардепів і ухвалити рішення про онлайн-голосування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme