Стефанчук розповів, коли закон про олігархів буде підписаний

Новий спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив найближчі кроки парламенту щодо закону про олігархів

Журналіст відділу новин
Стефанчук розповів, коли закон про оліга…
Фото: Facebook "Слуга народу"

За словами Руслана Стефанчука, Верховна Рада має спочатку розібратися із 12 постановами, які блокують підписання цього законопроекту.

Стефанчук висловив сподівання, що на наступному пленарному тижні Рада розгляне ці постанови, передає Depo.ua із посиланням на "Укрінформ".

"Ми вирішуємо це питання, як воно буде. Поки ми знаємо, що є 12 блокуючих постанов. Подивимося, чи будуть вони підтримуватися, чи ні", – пояснив спікер.

Тільки після цього, зазначив голова Верховної Ради, буде розглядатися питання щодо підписання законопроекту.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, тодішній голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому.

Закон підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

24 вересня стало відомо, що народним депутатам доведеться ще раз проголосувати за закон про деолігархізацію, адже під час розгляду законопроекту у другому читанні було враховано одразу три поправки, які суперечать одна одній. 

Але пізніше було заявлено, що переголосування не знадобиться, бо депутатів увели в оману працівники апарату ВР.

11 жовтня голова фракції "Голос" Железняк поінформував, що комітет Ради передав закон про олігархів на підпис.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme