У Афганістані побільшало українських громадян, які чекають на евакуацію

На території Афганістану залишаються 230 громадян України

Журналіст відділу новин
У Афганістані побільшало українських гро…
Фото: Рixabay

З Афганістану евакуювали не усіх українців. На цю хвилину там залишається 230 громадян України та їхні родичі.

Про це посол України в Таджикистані та Афганістані (за сумісництвом) Василь Серватюк заявив і інтерв’ю LB.ua, передає Depo.ua.

Із цих людей усього дві людини є етнічним українками, які вийшли заміж у Афганістан. Усі інші є етнічними афганцями, які мають в Україні родичів.

Нагадаємо, 16 серпня Україна евакуювала з Афганістану майже 80 людей із п'ятьох країн.

Станом на 17 серпня вже понад 150 українців хотіли повернутися з Афганістану, в якому свою владу встановили таліби, в Україну.

Відомо, що переважна більшість українських громадян та членів їхніх сімей – дружин, батьків, дітей – перебувають у столиці захопленого талібами Афганістану, місті Кабул. 

Повідомлялося також, що на військовій базі в околицях Кабула залишилося 12 українців. 

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Захід хвалить Україну за евакуацію своїх громадян із Афганістану. Крім того, Кулеба розповів деталі про ситуацію з 12 українцями на військовій базі поблизу Кабула.

18 серпня до Афганістану вилетів літак Міноборони України. Також у Міністерстві закордонних справ (МЗС) розповіли, що відпрацьовують два плани евакуації українців.

Згодом стало відомо, що Управління цивільної авіації Афганістану оголосило про припинення всіх рейсів в аеропорту Кабула. Вдатися до безпрецедентного рішення змушені були через велике скупчення місцевих та іноземців, які прагнуть покинути захоплений талібами-ісламістами Афганістан. 

23 серпня на летовище в Києві приземлився літак з евакуйованими із захопленого талібами Афганістану. На його борту перебувало 98 пасажирів. Серед них — 27 українців.

Крім того, Кулеба заявив, що із Кабула вилетів ще один літак, який відправили для евакуації людей після захоплення міста талібами. Він уточнив, що на його борту – понад 100 українських громадян.

Згодом у МЗС України зазначили, що в Афганістані на можливість повернутися додому очікують ще близько 50 українських громадян. 

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Минулого тижня у деяких містах Афганістану відбулися протести до Дня незалежності країни.

18 серпня щонайменше три особи загинули та понад десять були поранені після того, як бойовики "Талібану" відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора "Талібану".

Водночас представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм уже заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

19 серпня стало відомо, що "Талібан" офіційно відновив Ісламський Емірат Афганістан. Ця заява була зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Повернення додому: Хто евакуює українців з "гарячих точок" по всьому світу 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme