У ДБР почали шукати, хто "злив" журналістці Соколовій документи по справі "вагнерівців" 

У Державному бюро розслідувань почали шукати людину, яка надала журналістам документи щодо діяльності спецслужб, які стосувалися справи вагнерівців 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
У ДБР почали шукати, хто "злив" журналіс…
Фото: yanina_sokolova / Instagram

Напередодні, 18 листопада, документи по "вагнергейту" оприлюднила в мережі журналістка Яніна Соколова. Вона пояснила, що документи їй підкинули.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ДБР. 

"У мережі інтернет 18 листопада 2021 опубліковано документи, які містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних із організацією затримання на території України бойовиків ПВК "Вагнер", – йдеться у повідомленні.

Представники ДБР зазначили, що вже відкрили за фактом оприлюднення документів кримінальне провадження.

"Буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів. А також встановлення військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку", – запевнили у ДБР. 

Провадження відкрили за фактом розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства.

Винним загрожує позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Нагадаємо, напередодні Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк засудив оприлюднення внутрішніх документів щодо операції по затриманню "вагнерівців" журналісткою Яніною Соколовою. За його словами, це завдало серйозного та болючого удару по можливостях держави.

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких є бойовики з Донбасу. Уже 14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

22 липня Шевченківський районний суд столиці зобовʼязав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливого вчинення главою України Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme