У Зеленського не в захваті від оприлюднення документів ГУР по "вагнерівцях" Соколовою

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк засудив оприлюднення внутрішніх документів Головного управління розвідки Міноборони щодо операції по затриманню "вагнерівців" журналісткою Яніною Соколовою

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Зеленського не в захваті від оприлюдне…
Фото: Facebook Михайла Подоляка

За його словами, оприлюднення документів Соколовою завдало серйозного та болючого удару по можливостях держави.

Про це Подоляк заявив у коментарі для видання "Укрінформ", передає Depo.ua.

"На мій погляд, абсолютно некоректно, тим більше у воюючій державі, коли громадяни цієї держави "вивалюють" в публічну площину методи роботи власної розвідки, розкривають алгоритми, методики і навіть абсолютно непублічні цілі роботи розвідників. Це дуже серйозний і болючий удар по наших можливостях як держави – коли зробили відкритими конкретні факти про документування учасників війни проти України, яке проводилося з 2014 року", – наголосив він.

Окрім цього, радник керівника ОП наголосив, що тепер Росія знає усі найважливіші нюанси роботи розвідників та спецслужб України. При цьому, на його думку "вагнергейт" розпочався саме з публікації російських пропагандистів. Однак найбільшу частину подробиць оприлюднили згодом саме українці.

"Хто "вивалив" абсолютну більшість фактів про документування та про розвідувальні заходи України? Про способи нашої агентурної роботи? Про методики дистанційного вербування? Це зробили окремі наші співгромадяни. Тобто вони, по суті, неусвідомлено виконали контррозвідувальні функції за російські спецслужби. До цього точно не можна ставитися спокійно", – підкреслив Подоляк.

Зауважимо, у документах, які опублікувала Соколова, є підтвердження, що фінальний етап операції перенесли згідно з рішенням вищого воєнно-політичного керівництва.

Нагадаємо, вчора, 17 листопада, проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". За висновками розслідування, яке тривало рік, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом.

Посадка літака мала стати останнім етапом складної операції військової розвідки за підтримки внутрішніх спецслужб, аби виманити та заарештувати російських найманців, причетних до бойових дій на сході України. Однак за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Угода мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів. Про це автори повідомляють із посиланням на колишнього начальника Головного управління розвідки Василя Бурбу та інших колишніх співробітників спецслужб. За словами Бурби, голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

При цьому у Bellingcat зазначають, що не змогли підтвердити факти цих переговорів у Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців",  заявив, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою" та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив". 

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких є бойовики з Донбасу. Уже 14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

22 липня Шевченківський районний суд столиці зобовʼязав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливого вчинення главою України Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme