У Казахстані стартувало виведення військ ОДКБ: АТО завершили майже у всіх регіонах

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) почала виводити свої війська з Казахстану, де вони перебували в межах "миротворчої" місії

Журналіст відділу новин
У Казахстані стартувало виведення військ…
Фото: Рixabay

Це відбувається на тлі того, що правоохоронні органи Казахстану завершили антитерористичну операцію майже у всіх регіонах країни.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Комітету національної безпеки Казахстану.

Зазначається, що ситуація була стабілізована вже у 14 регіонах Республіки Казахстан.

"З огляду на це республіканський оперативний штаб із боротьби з тероризмом повідомляє про завершення антитерористичної операції та скасування критичного "червоного" рівня терористичної небезпеки на територіях міст Нур-Султан, Шимкент, Акмолинської, Актюбинської, Атирауської, Східно-Казахстанської, Західно-Казахстанської, Карагандинської, Кизилординської, Костанайської, Мангістауської, Павлодарської, Північно-Казахстанської та Туркестанської областей", – наголосили у Комітеті.

Уточнюється, що у трьох регіонах країни антитерористична операція все ж таки триває.

"У місті Алмати, Алматинській і Жамбильській областях реалізуються заходи щодо встановлення і затримання терористів і осіб, причетних до іншої злочинної діяльності в період масових заворушень. Відповідно, антитерористична операція в зазначених регіонах продовжена, критичний "червоний" рівень терористичної небезпеки зберігається", – уточнили у прес-службі.

Незважаючи на це, міський аеропорт міста Алмати вже відкрився. Перший рейс здійснили за маршрутом Алмати – Нур-Султан.

"Внутрішні та міжнародні рейси здійснюватимуться з 08:00 до 21:00 згідно з часом розкладу польотів авіакомпанії", – йдеться в повідомленні Комітету цивільної авіації.

В цілому 13 січня 2022 року на території Казахстану було заплановано 222 рейси (9 з них – із затримкою). 99 рейсів було скасовано.

Згідно з інформацією телеканалу "Хабар 24", нині у країні перебувають близько 2000 військових з Росії, Білорусі, Киргизстану, Вірменії й Таджикистану.

"Сьогодні, 13 січня, миротворчі сили ОДКБ почали залишати Казахстан. Напередодні закордонний контингент передав охорону стратегічних об'єктів нашим військовим", – розповіли журналісти.

Очікується, що виведення "миротворців" із Казахстану триватиме впродовж 10 днів.

Згідно з інформацією ЗМІ, контингент ОДКБ "не брав участі в бойових діях на території держави, а здійснював охорону стратегічних об'єктів в Алмати і прилеглих до міста районів".

"Тимчасовий штаб сил ОДКБ розташовувався на території військового інституту Сухопутних військ. І ось сьогодні, підрозділи миротворців і техніка, яка прибула разом з ними, почнуть повертатися в пункти постійної дислокації в свої країни", – пояснили журналісти.

Повідомляється, нібито з алматинського аеропорту планується здійснити близько 100 рейсів, щоб повернути назад десантників і техніку.

Крім того, відсьогодні у трьох регіонах Казахстану скасували надзвичайний стан. Відповідний указ підписав президент Касим-Жомарт Токаєв.

"У трьох областях Казахстану – Павлодарській, Західно-Казахстанській та Північно-Казахстанській – з 7:00 13 січня припинено дію режиму НП", – уточнили журналісти "Радіо Азаттик".

Що відомо про ситуацію в Казахстані

У Казахстані люди вийшли на протести 2 січня після того, як уряд з 1 січня 2022 року підвищив ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється саме цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі.

Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ – лише в Мангістауській області. 

Крім того, Токаєв схвалив відставку уряду й виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. 

Демонстранти вимагали, зокрема, відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, залишив посаду глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що сам очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ, крім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. 

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів. 

10 січня Токаєв заявив, що протести у країні були насправді спробою державного перевороту. Водночас він зазначив, що конституційний порядок у країні вже повністю відновили. Президент Казахстану додав, що всі вимоги протестувальників були почуті та виконані державою.

За його словами, "сили ОДКБ становили 2 300 осіб", причому це для них – перша миротворча місія. Насамкінець Токаєв пообіцяв уже найближчим часом надати докази "агресії ззовні".

11 січня Токаєв заявив про завершення основної місії миротворців Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За його словами, виведення військ ОДКБ із Казахстану мало розпочатися через два дні – 13 січня.

Дещо згодом прем'єр-міністром Казахстану було обрано Аліхана Смаїлова. Крім того, Токаєв призначив новий уряд.

Нагадаємо, дещо раніше влада Казахстану назвала суму збитків держави на тлі протестів, які розпочалися в країні 2 січня і тривали декілька днів.

Читайте також: Розкуркулення по-казахськи: Що Токаєв зробить з країною після протестів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme