У Мінсоцполітики розповіли, скільки відраховуватимуть із зарплати на накопичувальну пенсію

Мінсоцполітики планує залучати українців, щоб вони самі платили на накопичувальну пенсію зі своєї зарплати

Журналіст стрічки новин
У Мінсоцполітики розповіли, скільки відр…
Фото: Depo.ua

Можливі варіанти внесків до пенсії обговорювалися під час дискусій зі Світовим банком, Міжнародною організацією праці, Офісом Ради Європи.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на інтерв'ю міністра соціальної політики Марини Лазебної виданню "Факти".

"Запропонували таку модель: 1% платить роботодавець – з ЄСВ на рахунок людини. Далі людина добровільно зі своєї зарплати сплачує 1%. Це відбувається за принципом автозапису: людина автоматично підключається як платник внеску на свою користь, але може в будь-який момент відмовитися. На рахунки людей, які не відмовляються сплачувати внески власним коштом, держава сплатить ще 1% стимулюючого внеску", – зауважила очільниця Мінсоцполітики.

Таким чином, людина, яка сплатить 1% від своєї заробітної плати, отримає 3% на власний рахунок, а людина, яка відмовиться сплачувати внески зі своєї зарплати, отримає 1%.

"Зараз Міністерство фінансів розглядає можливість збільшити розміри внесків від держави. Зокрема, додатково до запропонованої моделі додати ще 1% обов’язкового внеску від держави. А стимулюючий внесок на користь тих, хто сплачує зі своєї зарплати, передбачити в розмірі 100% внеску, сплаченого людиною, з максимальним обмеженням 3% від середньої заробітної плати", – резюмувала Лазебна.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко висловив сподівання, що пенсійна реформа в Україні розпочнеться у 2023-2024 роках

Довідка: Наприкінці квітня 2021 року Міністерство соціальної політики представило законопроект про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Він пропонує зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб.

Документ суттєво розширює охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій населення. Також він дозволяє українцям обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції.

Крім цього, законопроект пропонує визначити основним видом виплат у системі накопичень довічну виплату у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму.

Водночас у Кабміні пояснили, що запровадження накопичувальної пенсії не означає відмову від чинної солідарної системи.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система: Переваги та ризики реформи від Шмигаля

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme