У Мінцифри називають "злив" даних з "Дії" провокацією

У Міністерстві цифрової трансформації назвали провокацією та продовженням гібридної війни оголошення про продаж нібито "злитих" даних українців внаслідок кібератаки
 

Михайло Хомченко

Мінцифри закликає українських кіберспеціалістів об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника.

Про це йдеться у відповіді Мінцифрі на запит видання dev.ua, інформує Depo.ua.

"Україна продовжує захищатися у гібрідній війні. Основна мета ворога – підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та "злив"‎ даних українців. Про це тиждень тому вже повідомляв Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки", – зазначили у Мінцифри.

У міністерстві наголошують, що, починаючи з минулих вихідних в інтернеті постійно з'являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня.

"У тому числі багато оголошень стосується продажу бази даних "Дії". Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору", – кажуть у Мінцифри.

У відомстві нагадують, що користувачами мобільного застосунку "Дія" є 13,5 млн українців, а не 2 млн, як зазначається в оголошеннях. І застосунок не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах. Тому чиновники закликають українців не піддаватися паніці.

"Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року", – зазначили у Мінцифри.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працював сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працював у штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

Однак, 22 січня у мережі почали з'являтись повідомлення, що невідомі буцімто продають дані двох мільйонів українців з "Дії" за $15 тисяч.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua