У МВФ оцінили, чи допоможе накопичувальна пенсія українцям

У МВФ заявили, що для введення обов'язкової накопичувальної пенсії українська влада має забезпечити збереження першого рівня солідарної системи

Журналіст стрічки новин
У МВФ оцінили, чи допоможе накопичувальн…
Фото: Рixabay

У Фонді переконані, що другий рівень навряд чи призведе до зростання виплат. Накопичувальну пенсію там назвали передчасною.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на огляд МВФ, підготовлений до першого перегляду програми Stand-By.

"У той час, як середні пенсії в Україні низькі, накопичувальний другий рівень навряд чи поліпшить їх адекватність, особливо якщо вклади будуть інвестуватися в державні облігації", – наголошується у документі.

МВФ вважає, що для введення накопичувальної пенсії Україна має створити необхідні для цього умови.

 "Що найбільш важливо, накопичувальний другий рівень слід вводити тільки при наявності відповідних попередніх умов; він може фінансуватися за рахунок нових ресурсів, але в будь-якому випадку не повинен призводити до скорочення ресурсів, що виділяються на перший рівень (солідарної системи, – ред.)", – пояснюється в огляді.

В оновленому Меморандумі з МВФ українська влада погодилась з цією позицією фонду.

"Ми продовжимо нашу співпрацю з партнерами за програмами розвитку для впровадження ретельно відрегульованих обов'язкових накопичувальних пенсійних схем після того, як будуть створені необхідні передумови. Ми також визначимо відповідні джерела фінансування для другого рівня і забезпечимо, щоб ресурси, перерозподілені з першого на другий рівень, були заміщені іншими джерелами надходжень", – зазначається у документі.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко висловив сподівання, що пенсійна реформа в Україні розпочнеться у 2023-2024 роках

Довідка: Наприкінці квітня 2021 року Міністерство соціальної політики представило законопроект про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Він пропонує зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб.

Документ суттєво розширює охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій населення. Також він дозволяє українцям обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції.

Крім цього, законопроект пропонує визначити основним видом виплат у системі накопичень довічну виплату у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму.

Водночас у Кабміні пояснили, що запровадження накопичувальної пенсії не означає відмову від чинної солідарної системи.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система: Переваги та ризики реформи від Шмигаля

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme