У "Нафтогазі" сказали, за якої умови США введуть санкції проти Росії за "Північний потік-2"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко назвав умову, за якої американці введуть санкції проти Росії за "Північний потік-2"

Журналіст стрічки новин
У "Нафтогазі" сказали, за якої умови США…
Фото: Сайт "Нафтогазу"

Це станеться у разі, якщо виникнуть проблеми з українським транзитом, та Росія використовуватиме газопровід як геополітичну зброю.

Як пише Depo.ua, про це повідомив Вітренко у програмі "Право на владу".

Він зазначив, що під час візиту до США президент України Володимир Зеленський заручився гарантіями введення санкцій проти Росії через "Північний поток-2". Однак, на думку посадовця, Україні потрібні не папери, підписані політиками, а контракти з європейськими компаніями на транзит газу через Україну.

"А от якщо таких компаній не буде, якщо "Газпром" продовжуватиме блокувати доступ третіх сторін, європейських компаній до транзиту через Україну, то ось тоді мають бути санкції. Це буде доказом того, що "Газпром" використовує газ як геополітичну зброю", – зазначив Вітренко.

Раніше Вітренко заявляв, що "Північний потік-2" можна зупинити попри те, що будівництво практично завершено. На його думку, цьому допоможуть американські санкції. Він пояснив, що для запуску "Північного потоку-2" оператор має бути сертифікований за європейськими правилами. Потім європейські компанії повинні бронювати потужності у цього оператора і можуть отримувати газ через газопровід. А якщо оператор газопроводу буде під санкціями, то європейські компанії не стануть бронювати потужності цього газопроводу і не будуть отримувати газ через нього.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна отримати гарантії постачання газу на 10-15 років після запуску газогону "Північний потік - 2".

Відомо, що у липні лідер США Джо Байден вирішив не вводити санкції проти німецьких компаній, які будують російський газогін "Північний Потік -2".

Незадовго після цього у РФ заявили про те, що вже проклали першу нитку газогону в обхід України та готуються якнайшвидше наповнити її газом.

Читайте також: Поразка, але не кінець: Чому угода про "Північний потік-2" має стати для нас пігулкою від інфантильності

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme