У НАТО кажуть, що переміщення військ Росії біля кордонів України "вкрай незвичайні"

У НАТО не мають остаточного розуміння, з якою метою Росія стягнула потужне військове угруповання до українських кордонів. Наразі Альянс спостерігає за переміщеннями російських військових

Редактор стрічки новин
У НАТО кажуть, що переміщення військ Рос…
Фото: Mircea Geoana/Facebook

Заступник генерального секретаря Північно-Атлантичного альянсу Мірча Джоане виловив стурбованість переміщенням російських військ поблизу кордонів України.  

Про це він сказав у інтерв'ю румунській редакції "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

Джоане назвав переміщення російських військ біля кордонів України "вкрай незвичайними".

"Ми стурбовані, тому що бачимо незвичайну та значну мобілізацію російської військової присутності навколо України (...) Ми вважаємо Крим і завжди будемо розглядати Крим як суверенну територію України, що незаконно окупована Російською Федерацією", – сказав він.

Заступник голови НАТО вважає, що заяви Росії, начебто вона просто проводить навчання на власній території, робляться лише для прикриття. За його даними, активність, що спостерігається, не дозволяє в це повірити. Він додав, що керівництво Альянсу "переконує російську сторону відмовитись від військового нарощування, яке відбувається практично по всьому периметру України".

Також представник НАТО відмовився однозначно інтерпретувати рухи військ РФ як пряму загрозу, але наголосив, що розвідка Альянсу уважно спостерігає за ними.

"Ми намагаємося забезпечити ситуаційну поінформованість, тобто впевненість, що у нас є повна картина того, що відбувається", – сказав він.

Заступник генсека НАТО підкреслив, що все, що робить Альянс у регіоні, має виключно оборонний характер і є повністю прозорим.

"У нашій реакції немає нічого політичного, це просто самозахист", – пояснив Джоане.

Він також заявив, що риторика, ніби НАТО становить потенційну загрозу для Росії, просто невірна.

"У нас на Чорному морі три члени союзу – Румунія, Болгарія та Туреччина, а також два важливі партнери – Україна та Грузія. Тому цілком закономірно, що ми робимо те, що маємо. Зрештою, це не блок НАТО окупував Крим і вторгнувся у східну Україну", – сказав Джоане.

Нагадаємо, раніше дослідник Conflict Intelligence Team (CIT) Кирило Михайлов повідомив, що військ РФ біля кордонів України до січня може стати більше, ніж навесні. За його словами, на кордоні з Україною триває концентрація російських збройних сил, і вона вже співвідносна з тією, що була у квітні цього року. 

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що біля кордонів з Україною Росія вже сконцентрувала понад 92 тисячі військових. За його словами, Росія готується розпочати активні військові дії на території України до кінця січня – початку лютого 2022 року. Атака російських військових може включати авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки з наступними десантними ударами на сході, десантними нападами в Одесі та Маріуполі та меншим вторгненням через Білорусь. 

Також у НАТО попередили Росію щодо нарощування військ на кордонах з Україною. Північноатлантичний альянс закликав Росію припинити ескалацію поблизу кордонів та зменшити напругу.

Читайте також: Ціна агресії: Скільки заплатить Росія за путінські війська на кордоні України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme