У США назвали умову для проведення нових переговорів Байдена з Путіним

Прес-секретарка Білого дому Джен Псакі назвала умову для проведення нових переговорів між президентом США Джо Байденом та лідером Росії Володимиром Путіним

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У США назвали умову для проведення нових…
Скріншот

За її словами, рішення про подальші кроки щодо переговорів між двома президентами залежить від зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на брифінг Псакі.

Вона зазначила, що під час зустрічі Блінкена та Лаврова будуть обговорені наступні кроки у взаємодії між двома країнами. Саме за результатами переговорів будуть ухвалюватися подальші кроки. Водночас Псакі наголосила, що зараз важко передбачити ймовірність телефонної розмови Байдена та Путіна протягом найближчих днів.

Зауважимо, дещо раніше прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков припустив проведення нової телефонної розмови між двома президентами. Така розмова може відбутися після отримання "письмової відповіді" Вашингтона на пропозиції Москви щодо так званих "гарантій безпеки" для Росії. У Кремлі вважають, що такі переговори можуть бути корисними для обох держав.

Нагадаємо, дещо раніше голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що США та Європейський Союз не будуть вестися на політичні ігри Росії.  За його словами, Кремль намагається розділити США та ЄС своїми політичними іграми та агресивною поведінкою.

Довідка: 9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки". 10 січня сторони мали двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності. Перемовини проходили за зачиненими дверима й тривали майже вісім годин

За результатами зустрічей і переговорів з Росією, які вже відбулись, державний секретар США Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення РФ в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

Водночас голова російської делегації – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков – заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – НАТО має відмовитись від "матеріального освоєння" (озброєння) цілої низки країн. Йдеться про держави, які увійшли до складу Альянсу після 1997 року (за останні 25 років) – фактично, про всі постсоціалістичні країни. Втім, сам Рябков, коментуючи шанси втілення таких вимог РФ у реальність, зазначив, що це – малоймовірно.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme