UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У заворушеннях в Казахстані постраждали понад 1000 людей, є жертви серед поліцейських

Внаслідок сутичок між поліцією та протестувальниками у Казахстані сотні людей опинилися у лікарнях

Редактор стрічки новин
У заворушеннях в Казахстані постраждали…
Фото: informburo.kz

Кількість постраждалих внаслідок протестів у Казахстані перевищила тисячу осіб.

Про це повідомив телеканал "Хабар 24" з посиланням на дані Міністерства охорони здоров'я Казахстану, передає Depo.ua.

Зокрема, у результаті заворушень 400 осіб госпіталізовано, 62 людини перебувають у реанімації.

"Понад тисяча людей постраждали внаслідок масових заворушень у різних регіонах Казахстану, з них майже 400 госпіталізовано, 62 особи перебувають у реанімації", – сказали в ефірі телеканалу.

Також повідомляється, що 12 співробітників правоохоронних органів загинули під час зіткнень в Алмати. Ще 353 співробітники отримали поранення. За даними комендатури міста, виявлено обезголовлене тіло одного з поліцейських.

Точних даних про кількість загиблих серед протестувальників наразі немає, однак у поліції раніше заявили, що під час зачистки центральної площі Алмати були "ліквідовані десятки нападників".

Нагадаємо, сьогодні вранці у мережі з'явилося відео зачистки силовиками центральної площі Алмати. На відео видно, як спецпризначенці ведуть прицільний вогонь по протестувальниках. 

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

Читайте також: "Особисте НАТО Путіна": Як допоможе казахському лідеру ОДКБ

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme