Україна і Польща зробили різку заяву щодо відмови Німеччини та США від зупинки "Північного потоку-2"

Міністри закордонних справ України та Польщі офіційно розкритикували дії Німеччини та США, які фактично визнають "Північний потік-2"

Журналіст відділу новин

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-служби МЗС України та Польщі.

"Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас, воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС", – йдеться у спільній заяві Дмитра Кулеби та Збігнєва Рау.

За словами очільників двох міністерств, ті зусилля, які докладають нині Німеччина та США, не є достатніми для мінімізації загроз від "Північного потоку-2". Тому вони закликали ці дві країни "адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія".

Міністерства закордонних справ України та Польщі запевнили, що "працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску Північного потоку - 2, допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, підтримки країн в їхніх прагненнях стати членами західних демократичних інституцій, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці".

Нагадаємо, що сьогодні ж, 21 липня, Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримав заяву народних депутатів України щодо заклику до США та ЄС про неприпустимість запуску "Північного потоку-2".

Додамо, що 19 липня ЗМІ повідомили, що Німеччина та США найближчим часом оголосять про угоду щодо "Північного потоку-2" – дві ключові країни євроатлантичної спільноти дійшли згоди щодо російського проекту. А Кулеба уже повідомив про надіслані офіційні ноти до ЄС та Німеччини.

За підсумками зустрічі канцлерки Німеччини Ангели Меркель та президента США Джо Байдена сторони визнали, що по-різному оцінюють наслідки добудови російського газопроводу "Північний потік-2", однак згодні в тому, що Україна повинна залишитися транзитним шляхом для природного газу

Згодом ЗМІ повідомили, що в угоді йтиметься про захист інтересів України.

20 липня окремі члени Конгресу США виступили проти підписання угоди із Німеччиною, яка легалізує "Північний потік-2".

Читайте також: Російська труба у спадок: Чому проблеми з "Північним потоком – 2" вирішуватиме наступний канцлер Німеччини

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme