Україна має право відмовитися від Мінська, – Порошенко

Після голосування російської Держдуми за визнання терористичних "ДНР" та "ЛНР" Україна має повне право відмовитися від Мінських домовленостей

Журналіст стрічки новин
Україна має право відмовитися від Мінськ…
Фото: eurosolidarity.org

П’ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко вважає, що голосуванням путінської Думи за визнання "ДНР" та "ЛНР" Москва завершує руйнування Мінських домовленостей.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Порошенка.

"Раніше Кремль роздав там майже мільйон російських паспортів. Провів незаконне голосування до Держдуми. Здійснив економічне поглинання українських регіонів. Наростив туди постачання зброї. Ці та інші кроки з руйнування Мінських угод повністю перевернули ситуацію. Відсьогодні Україна має повне право відмовитися від своїх зобов’язань. Слід дати про це знати своїм партнерам", – заявив Порошенко.   

Він наголосив, що це не означає, що Україна має скористатися цим правом негайно. На його думку, треба знайти альтернативу в рамках політико-дипломатичного врегулювання.

"Зеленський давно, ще з моменту передвиборчої кампанії, обіцяв запропонувати інший формат. За наявності раціонального зерна – ми готові підтримати його свіжі пропозиції, бо це вже три роки як його відповідальність. Так само він не раз обіцяв дотримуватися Мінських угод. І тут теж шанс, попри все, ще не втрачений, і в його основі – дорожня карта й миротворці. І тут ми теж готові до діалогу.  Але влада має стратегічно визначатися, а не шарахатися від формату до формату", – зауважив Порошенко.

Політик наголосив, що Мінські угоди були єдино правильним рішенням для 2014-2015 років. Вони зупинили наступ росіян в умовах, коли від Волновахи до Києва Україна не мала жодної боєздатної військової частини.

"Вони дали нам кілька років на відновлення і зміцнення армії. На них грунтується система санкцій проти РФ, які Росію послаблюють і яких вона так хоче позбутися. Разом із Францією та Німеччиною ми погодили дорожню карту з пріоритетом безпекових питань. Напрацювали план введення блакитних шоломів ООН. Але Мінські домовленості – це не Святе письмо, в якому люди нічого не мають права міняти", – зазначив Порошенко. 

За його словами, якщо життя диктує необхідність інших рішень, їх треба приймати тим, хто взяв на себе відповідальність за країну.

"Мінськ – це інструмент, яким або вмієш користатися, або ні. За часів нашої команди Мінські угоди були кувалдою, якою ми били Путіна. Після нас, особливо після згоди на формулу Штайнмайєра  – перетворилася на молоток, яким цюкають по пальцях самих себе. Звідки ростуть руки, теж має значення", – додав Порошенко.

Нагадаємо, сьогодні Держдума РФ ухвалила проект постанови КПРФ щодо звернення до Путіна. Раніше депутати Держдуми Росії від "Комуністичної партії" запропонували президенту Володимиру Путіну офіційно визнати самопроголошені "народні республіки Луганську та Донецьку". Лідер комуністів Геннадій Зюганов вніс в Думу відповідний законопроект 19 січня й додав прохання до спікера парламенту В'ячеслава Володіна включити документ до порядку денного в лютому 2022 року.

Водночас партія Путіна в Держдумі заявила, що визнавати "ДНР" та "ЛНР" ще зарано. 14 лютого стало відомо, що провладна партія "Єдина Росія" внесла на розгляд Держдуми другий проект постанови про визнання "ДНР" і "ЛНР". При цьому профільний комітет законодавчого органу РФ підтримав обидва проекти постанов.

15 лютого Верховна Рада України підтримала проект постанови щодо звернення Ради до низки міжнародних організацій щодо спроби визнання Росією так званих "ДНР" і "ЛНР".

Читайте також: Новоросія-2, визнання "ДНР" і "ЛНР" і підпал Києва: Яку війну затіяв Путін

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme