Україна та НАТО відновлять безпеку в Чорному морі, – Кулеба

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна спільно з НАТО може відновити баланс безпеки у Чорноморському регіоні

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Україна та НАТО відновлять безпеку в Чор…
Фото: МЗС

За його словами, цьому буде сприяти більша присутність НАТО у Чорному морі та тісніша взаємодія між чорноморськими країнами.

Про це Кулеба заявив під час виступу на Варшавському форумі з безпеки, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС.

"Російська окупація Криму зруйнувала не тільки територіальну цілісність України, а й всю ситуацію з безпекою в Чорному морі, завдала удару по міжнародному правопорядку. Зараз потрібна більша присутність НАТО в Чорному морі, а також тісніша взаємодія між чорноморськими країнами. Спільними діями і в тісній співпраці ми здатні відновити баланс безпеки", – наголосив очільник МЗС.

Зазначається, що Україна зараз приділяє увагу відновленню, зміцненню та переозброєнню Військово-морських сил.

"Чорне море завжди славилося морською торгівлею. Зараз вона під загрозою через дії РФ. Відновлення балансу безпеки в Чорному морі необхідно також і для захисту торгівлі", – підкреслив Кулеба.

Він також відкинув принцип "не дратувати Росію", коли мова йде про політику НАТО в Чорному морі. За його словами, Росію дратує сам факт існування Альянсу.

"Росія буде сприймати будь-які дії як провокацію. Питання тільки робите ви щось чи ні. Якщо нічого не робити, Росія буде робити за вас", – резюмував глава МЗС.

Нагадаємо, раніше в МЗС України висловили обурення відсутністю представників ООН на саміті "Кримської платформи". Кулеба вважає, що таке ставлення для організації, яка займаються підтримкою миру і безпеки у світі, є неприпустимим.

Довідка: Установчий саміт "Кримської платформи" відбувся 23 серпня у Києві. Там були присутні представники 46 країн та міжнародних організацій

Офіційно визначеними темами для обговорення були консолідація міжнародної політики невизнання зміни правового статусу Криму, можливості для посилення санкцій проти країни-агресора, захист прав людини, гарантування безпеки в Азово-Чорноморському регіоні, забезпечення дотримання принципу свободи навігації, а також подолання негативних наслідків окупації для екології та економіки регіону. 

У підсумку учасники підписали спільну декларацію, в якій вони не визнають і продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, що становить прямий виклик міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародно-правового порядку, що захищає територіальну цілісність, єдність та суверенітет всіх держав.

Читайте також: Істерика Кремля: В яку пастку Росія втрапила із "Кримською платформою"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme