Україна зараз здійснює транзит російського газу, – Вітренко

Гендиректор НАК "Нафтогаз" закликав Європу заморозити платежі за енергетичні потоки Москви, поки російські війська не будуть виведені з України

Редактор стрічки новин
Україна зараз здійснює транзит російсько…
Фото: Facebook Юрія Вітренка

Україна продовжуватиме транзит російського газу, поки це "буде технічно можливо".

Про це сказав очільник "Нафтогазу" Юрій Вітренко у коментарі виданню Bloomberg, передає Depo.ua

Україна зараз повністю контролює транзит газу, а "Газпром" використовує законтрактовані потужності. Вітренко уточнив, що оплата за транзит здійснюється у євро та доларах. Зазначається, що великі російські компанії, як і раніше, можуть використовувати свої рахунки на Заході для отримання грошей за експорт нафти і газу.

Вітренко запропонував заморозити кошти від його продажу на ескроу-рахунках (це рахунок, де кошти зберігаються до виконання зобов'язань за договором обома сторонами, – Ред.) до виведення російських військ з України.

За словами очільника "Нафтогазу", російські війська в Україні дуже обережні щодо транзитної газової інфраструктури, хоча не шкодують розподільну інфраструктуру.

"Для нас очевидно, що вони не хочуть завдавати шкоди своїм власним комерційним інтересам та своїм комерційним відносинам", - сказав Вітренко.

За його словами, були спроби з боку Росії втрутитися у роботу трьох компресорних станцій на сході України, проте після попередження про ризики таких дій для транзиту "російські війська стали поводитися по-іншому".

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко висловив думку, що українські магістральні газопроводи можуть бути однією з цілей російської федерації у війні проти України. Для її досягнення перекидаються в українські міста російські диверсійні групи і обстрілюються об'єкти інфраструктури з реактивної артилерії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme