"Укрзалізниця" сплатить майже 400 млн грн штрафів за несвоєчасну доставку вантажів, – депутатка

"Укрзалізниця" сплатить сотні мільйонів штрафів через проблеми з вантажними перевезеннями

Редактор стрічки новин
"Укрзалізниця" сплатить майже 400 млн гр…
Фото: УЗ

Державне підприємство "Укрзалізниця" сплатить 377 млн 860 тис. грн штрафів за несвоєчасну доставку вантажів у 2019-2021 роках.

Про це повідомила народна депутатка від "Слуги народу" та очільниця Тимчасової слідчої комісії Ради з питань перевірки та оцінки стану АТ "Українська залізниця" Юлія Гришина на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

За словами депутатки, такі дані "Укрзалізниця" надала на запит Тимчасової слідчої комісії з перевірки та оцінки стану підприємства.

"В державній компанії не спромоглися знайти відповідальних за проблеми зі своєчасною доставкою вантажів, за десятки кинутих поїздів, за зрив експортних контрактів та за те, що вантажовласники зазнають збитків й потім виставляють фінансові претензії до самої "Укрзалізниці".

ТСК просила назвати конкретних винуватців ситуації з провалом доставки вантажів, натомість надійшла відповідь за підписом - в.о. члена правління АТ "Укрзалізниця" Романа Черніцького та директора з комерційної та логістичної роботи компанії Олександра Заруби, суть якої зводиться до того, що встановити винних не вбачається можливим через те, що проблема комплексна", - зазначила Гришина.

Нардепка додала, якщо з'ясується, що причина проблем "Укрзалізниці" з вантажними перевезеннями у незадовільній роботі топ-менеджерів компанії, то до процесу перевірки будуть залучені і правоохоронні органи.

Гришина також розповіла, що відповіді "Укрзалізниці" назвали члена правління компанії, який відповідає за наявність справних вагонів та локомотивів для забезпечення перевезень.

"У відповіді на ту частину запиту ТСК, де ми просили надати чітку інформацію про реальний стан тягового рухомого складу та назвати конкретні прізвища винних у дефіциті справних вагонів та локомотивів для забезпечення перевезень, названо відповідальним цілком конкретного члена правління "Укрзалізниці" та його прізвище. Це Франтішек Буреш, який очолює напрям виробництво в компанії. Цікаво, що його прізвище саме у цьому контексті фігурує і в проміжному звіті ТСК. Тож тепер домагатимемось відповідних кадрових рішень", – написала депутатка.

Вона також висловилася проти можливого запровадження додаткової, сьомої, посади члена правління АТ "Укрзалізниця".

"Моя думка - Болівар не винесе сімох. Я поділяю стурбованість залізничників й, наскільки я розумію, це вимушений крок. Члена правління мали замінити, але щось пішло не так, і було введено додаткову посаду. Обґрунтованість цього рішення також стане предметом для вивчення нашою ТСК, активна фаза якої стартує вже на наступному тижні", – написала Гришина.

"Укрзалізниця" сплатить майже 400 млн грн штрафів за несвоєчасну доставку вантажів - Юлія Гришина допис у ФБ

Нагадаємо, "Укрзалізниця" з 17 серпня збільшила тарифи на залізничні вантажні перевезення. Востаннє "УЗ" підвищувала вантажні тарифи два роки тому – у 2019 році.

Раніше стало відомо, що протягом останніх п’яти років вартість активів державного залізничного оператора АТ "Укрзалізниця" знизилася до 142 млрд грн, тобто подешевшали на 66 млрд грн. 

Довідка: У січні 2021 року у Верховній Раді утворили Тимчасову слідчу комісію з питань перевірки та оцінки стану АТ "Українська залізниця".  Головою ТСК стала народна депутатка Юлія Гришина (фракція партії "Слуга народу"), а її заступником – член фракції "Опозиційна платформа – за життя" Федір Христенко.

До складу комісії також увійшли народні депутати з фракцій "Слуги народу", "Батьківщини" та груп "Партія "За майбутнє" і "Довіра". Кількісний склад ТСК становить 13 народних депутатів, термін її діяльності – один рік з дня утворення.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme