В армії України запровадили понад 300 стандартів НАТО

У Збройних силах України вже запроваджено 303 нормативних документи НАТО

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В армії України запровадили понад 300 ст…
Фото: ЕРА

Впровадження практик, принципів та стандартів НАТО складає значну частку роботи у рамках процесу євроатлантичної інтеграції.

Про це розповів начальник управління двостороннього військового співробітництва Головного управління військового співробітництва та верифікації ЗСУ полковник Андрій Павелко, повідомляє Depo.ua із посиланням на АрміяInform.

Зазначається, що нормативні документи застосовуються у таких галузях:

  • воєнна політика;

  • безпека та стратегічне планування;

  • операції та бойові дії;

  • розвідка;

  • інформаційні та психологічні операції;

  • зв’язок;

  • розроблення, поставлення на виробництво та прийняття на озброєння зразків озброєння, військової та спеціальної техніки;

  • стратегічні комунікації;

  • гендерні перспективи.

За його словами, торік Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partnership – ЕОР). Це відкриває шлях для подальшого поглиблення практичного співробітництва. Зараз триває робота з наповнення статусу ЕОР конкретним змістом.

"Найвищим ступенем нашої співпраці з НАТО є участь національного персоналу та контингентів в операціях та місіях з підтримання міжнародного миру та безпеки під проводом Альянсу. Сьогодні ми продовжуємо надавати внесок в миротворчі зусилля Альянсу, беручи участь в операції НАТО у Косові, де виконує завдання інженерний підрозділ Збройних сил України чисельністю 40 військовослужбовців", – додав Павелко.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, про що домовились президент США Джо Байден і його український колега Володимир Зеленський стосовно вступу України в НАТО. Він наголосив, що Україна усвідомлює роль США в НАТО, тому розраховує на допомогу американських партнерів в прискоренні євроатлантичної інтеграції України.

Згодом народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко повідомив, що Верховна Рада розгляне звернення до Конгресу щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) в межах позачергового засідання, яке було призначене на 14:00 середи, 8 вересня.

Водночас посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова заявила, що Україні не потрібен статус основного союзника США поза НАТО. За її словами, такий статус потрібен країнам, які не планують вступати до НАТО. 

Після цього фракція "Опозиційної платформи – За життя" заявила, що не братиме участь у позачерговому засіданні Верховної Ради. Нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич закликав колег спершу "розібратися між собою" щодо необхідності Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

Пізніше стало відомо, що Кулеба закликав нардепів не голосувати за звернення до США щодо надання Україні особливого статусу. На його думку, таке рішення може "поламати стратегічну логіку держави".

Читайте також: Від зброї до браку контролю: Чотири причини, чому Україну поки не беруть в НАТО

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme