В ОБСЄ заявили про найвищий за 30 років ризик війни в Європі

Зараз ризик початку війни у Європі вищий, ніж будь-коли за останні 30 років

Журналіст стрічки новин
В ОБСЄ заявили про найвищий за 30 років…
Фото: ОБСЄ/Facebook

Йдеться про можливу війну у східній Європі. В ОБСЄ заявили, що вже отримали вимоги гарантій безпеки, які належать до їхньої юрисдикції.

Про це 13 січня заявив голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау перед початком третього раунду переговорів світової спільноти з Росією щодо ситуації на кордоні з Україною, передає Depo.ua з посиланням на трансляцію виступу.

"Протягом кількох тижнів ми стикаємося з можливістю великої військової ескалації у Східній Європі. До нас нещодавно дійшли вимоги щодо гарантій у сфері безпеки, які належать до юрисдикції ОБСЄ", – заявив Рау.

Він додав, що зараз потрібно зосередитися на мирному вирішенні російсько-українського конфлікту.

"Нам потрібно сконцентруватися на мирному вирішенні конфлікту України та Росії відповідно до мінських домовленостей та поважаючи суверенітет, територіальну цілісність та єдність України", – підсумував він.

Нагадаємо, 9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки".

10 січня сторони мали двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності. Перемовини проходили за зачиненими дверима й тривали майже вісім годин.

За результатами зустрічей і переговорів з Росією, які вже відбулись, державний секретар США Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення РФ в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

Водночас голова російської делегації – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков – заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – НАТО має відмовитись від "матеріального освоєння" (озброєння) цілої низки країн. Йдеться про держави, які увійшли до складу Альянсу після 1997 року (за останні 25 років) – фактично, про всі постсоціалістичні країни. Втім, сам Рябков, коментуючи шанси втілення таких вимог РФ у реальність, зазначив, що це – малоймовірно.

12 січня, відбулось засідання Ради НАТО – Росія. Після нього заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що якщо будуть виконані Мінські угоди, то не буде жодної загрози ні безпеці України, ні її територіальній цілісності.

На 13 січня заплановане обговорення в ОБСЄ.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme