В Україні дозволили прискорену реєстрацію ліків і вакцин для профілактики й лікування COVID-19

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №6121 щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов'язання

Журналіст відділу новин
В Україні дозволили прискорену реєстраці…
Фото: Pixabay

За відповідне рішення проголосували 262 народних депутати.

Про це повідомляє Depo.ua.

Документ дозволяє прискорену державну реєстрацію під зобов’язання для екстреного медичного застосування лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів – для лікування та профілактики на час дії надзвичайної ситуації та/або карантину.

Ухвалення законопроекту сприятиме:

  • забезпеченню населення життєво необхідними лікарськими засобами, зокрема COVID-вакцинами;

  • недопущенню до обігу фальсифікованих, неякісних лікарських засобів.

Водночас проект закону передбачає, що МОЗ має заохочувати власників реєстраційних посвідчень брати участь у спільному проведенні постреєстраційних досліджень з безпеки, проте в якій спосіб здійснюватиметься таке заохочення наразі не зрозуміло.

За словами народного депутата від фракції "Слуга народу" та голови комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, законопроект важливий тим, що запроваджує механізм спрощеної реєстрації лікарських засобів для екстреного медичного використання для профілактики та лікування коронавірусної хвороби.

"У світі продовжується розробка лікарських засобів для лікування коронавірусу. Деякі препарати перебувають на останніх етапах клінічних випробувань, але за чинним законодавством вони не можуть бути зареєстровані в Україні. Також певна кількість таких лікарських засобів вже завезені до нашої країни посольством США, як гуманітарний вантаж", – пояснив Радуцький.

Нагадаємо, дещо раніше президент Володимир Зеленський підписав зміни до закону, які передбачають спрощення доступу пацієнтів до інноваційних препаратів. Документ встановлює, зокрема, вимоги до інформації про ліки, що публікується в електронній системі закупівель.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme