В Україні вперше за дев'ять місяців імпорт електроенергії перевищив експорт

В Україні у листопаді 2021 року сумарний обсяг імпорту електроенергії вперше за дев'ять місяців перевищив експорт

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В Україні вперше за дев'ять місяців імпо…
Фото: Рixabay

Зокрема, в листопаді сумарний імпорт електроенергії становив 242,2 мільйона кВт-год, що в 1,8 раза перевищує експорт – 131,2 мільйона кВт-год.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу оператора енергосистеми НЕК "Укренерго".

Зазначається, що цей обсяг електроенергії становив 1,8% від загального споживання. При цьому, постачання здійснювалося зі Словаччини (18,7 мільйона кВт-год) та Білорусі (223,44 мільйона кВт-год).

"У листопаді 2021 року відновилися імпортні поставки з Білорусі, знизився експорт з торгової зони "острів Бурштинської ТЕС" та був відсутній експорт з "ОЕС України" до Польщі. Востаннє обсяг імпорту переважав над експортом у лютому 2021 року", – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що імпорт електроенергії в листопаді перевищив сумарний показник за період з березня до жовтня 2021 року – 242,2 мільйона кВт-год проти 236,9 мільйона.

Водночас експорт електричної енергії у листопаді в порівнянні з жовтнем зменшився на 46,8% до 131,2 мільйона кВт-год.

Нагадаємо, 21 листопада в Білорусі повідомили про відновлення експорту електроенергії до України. За даними відомства, постачання електричної енергії до України здійснюється згідно з підписаним контрактом на листопад 2021 року.

Довідка: 27 жовтня ЗМІ писали, що Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі від 1 листопада. Уже вже 1 листопада окружний адміністративний суд Києва скасував заборону щодо аукціонів на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації у листопаді 2021 року.

2 листопада Білорусь надала Україні 500 МВт електроенергії, але відбулося це за запитом української сторони у рамках контракту про надання аварійної допомоги, а 6 листопада Міністерство енергетики Білорусі офіційно повідомило про відновлення експорту електроенергії до України. 

Однак 17 листопада білоруські ЗМІ з посиланням на Міністерство енергетики Білорусі повідомили про припинення імпорту електроенергії до України з 18 листопада. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme