В Україні зменшилася кількість вживання алкоголю: Лікар пояснив причину

В Україні за останні 10-15 років минула так звана мода на вживання спиртних напоїв. Якщо раніше було нормально, коли молоді люди гуляли з пляшкою пива в руці, то тепер це вважається непристойним

Журналіст стрічки новин
В Україні зменшилася кількість вживання…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

У інтерв'ю Depo.ua завідувач амбулаторного відділення №3 комунального підприємства "Полтавський обласний центр терапії залежностей Полтавської обласної ради" Антон Смагін розповів, як саме змінилася ця тенденція.

За словами нарколога, відповідно до Global status report on alcohol and health 2018, в Україні вживання алкоголю в перерахунку на чистий етанол на душу населення (від 15 років й старше) з 2010 по 2016 рік зменшилось з 14,3 л до 8,6 л (легальний – з 9 л до 5,4 л; нелегальний – з 5,3 л до 3,1 л).

"Якщо у 2010 році на чоловіків припадало 23,8 л, то у 2016 році – 14,1 л; у жінок "покращення" скромніше – з 6,4 л до 4 л. Й так, одна з причин цього – зменшення вживання саме серед молоді. Вживання алкоголю стає немодним, непрестижним", – пояснив лікар.

Смагін зауважив, якщо раніше людина, яка не вживала алкоголь, була об’єктом для жартів типу "хто не п’є, той або хворий, або стукач, або падлюка", то зараз таких людей все більше, причому це світова тенденція.

"Зміну відношення можна спостерігати й за дописами відомих людей, які викладають свої фото з алкоголем – вони отримують багато засуджуючих коментарів", – зауважив лікар.

Фахівець також розповів, що у світі стають популярними антиалкогольні челенджі, наприклад Dry January (Сухий Січень), коли люди протягом січня – місяця, який зазвичай дуже насичений вживанням алкоголю у зв’язку з численними святами та відпустками, повністю утримуються від вживання алкоголю.

Нагадаємо, раніше Смагін розповів, які дози алкоголю на день і тиждень вважаються зловживанням. Також ми публікували пояснення лікаря, за якими критеріями можна визначити, людина просто любить випити чи серйозно залежна від алкоголю.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme