Які дози алкоголю на день і тиждень вважаються зловживанням: Пояснення нарколога

Алкогольна залежність у чоловіків та жінок визначається різною кількістю вживання спиртних напоїв

Журналіст відділу новин
Які дози алкоголю на день і тиждень вваж…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

У інтерв'ю Depo.ua завідувач амбулаторного відділення №3 комунального підприємства "Полтавський обласний центр терапії залежностей Полтавської обласної ради" Антон Смагін розповів, якою саме є "критичною" доза для обох статей.

Лікар зазначає, що у радянській наркології виокремлювали таке поняття, як "побутове пияцтво". Це вживання алкоголю часто й у великих кількостях, але без проявів залежності (втрати різних видів контролю, пріоритету випивки над іншими видами діяльності, продовження вживання, попри видимі шкоди та негативні наслідки). Вважалось, що пияцтво відбувається ситуативно, під впливом оточуючих чи обставин, але людина не має крейвінгу (тяги до вживання), не шукає приводу для випивки й може безболісно припиняти й не вживати залежно від обставин.

Сьогодні, за словами Смагіна, важко знайти відповідності такому визначенню у сучасних класифікаціях. Еквівалентом такого вживання у визначенні Американського інституту зі зловживання алкоголем та алкоголізму (NIAAA) є heavy alcohol use (дослівно – важке вживання алкоголю). Це означає вживання чоловіками понад чотирьох дрінків за будь-який день та понад 14 за тиждень. Для жінок ця доза є дещо меншою – три дрінки на добу та сім – на тиждень.

У визначенні ‎‎Управління з питань зловживання психоактивними речовинами та службами психічного здоров'я‎‎ Сполучених Штатів (SAMHSA) – це вживання за день п'яти й більше дрінків чоловіками або чотирьох й більше жінками п'ять або більше разів на місяць. Один дрінк дорівнює 14 грамів чистого алкоголю або приблизно 40 мл горілки. 

"Таке вживання значно підвищує ризик як виникнення проблем із фізичним здоров’ям, так і виникнення розладу вживання алкоголю", – наголошує лікар.

Нагадаємо, раніше ми публікували пояснення лікаря, за якими критеріями можна визначити, людина просто любить випити чи серйозно залежна від алкоголю.

Також Смагін пояснив, чому люди по-різному п'яніють і чи буває пивний алкоголізм.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme